Počítače a internet doma

Moderní doba s sebou přináší mnoho zajímavého a neznámého. Patří sem i používání počátačů. Dnes se bez něho obejde jen málokdo, protože je využívám nejen v domácím prostředí, ale i v prostředí pracovním. 

Ve většině případů je používání počítačů (notebooku apod.) úzce spojeno i s využitím internetu. V domácnostech ho velmi často používají nejen děti, ale i dospělí. Děti obvykle na internetu hledají různé informace (data) na vypracování zadaného domácího úkolu. Počítače a programy zase pro přímé zpracování úkolů do školy (tabulky či referáty), které si mohou buďto rovnou doma vytisknout, nebo je uloží do e – mailové schránky (jako přílohu). Přílohu pak mohou ve škole v dané učební hodině otevřít, vytisknout nebo uložit v počítači sloužící pro výuku. Někdy zase, stejně jako rodiče, hledají na internetu to, co je nejvíce zajímá (koníčky, zprávy, sport atd.). V posledních letech se však staly velice oblíbené různé sociální sítě (facebook, twitter…), na nichž může celá rodina komunikovat s dalšími členy rodiny, příbuznými a přáteli. Nejčastěji však na těchto sociálních sítích hrají hry. není to výsadním privilegiem pouze dětí, ale i dospělých. Ti se totiž také potřebují nějakým způsobem odreagovat. No, a hraní her berou za jakýsi způsob relaxace.

Hry se však dají hrát i bez internetu. Součásdtí každého počítače jsou již přednastavené hry (Solitaire, malování, Srdce). Pokud vás nebaví tyto “karetní hry”, můžete si sehnat hry na DVD. Existují různé žánry a každý si dozajista vybere hru takovou, kterou lze spustit přes mechanické zařízení.

Uživatelé počítačů i internetu se dělí na začátečníky, mírně pokročilé a specialisty. Běžnému uživateli však stačí pouze základní znalosti používání počítačů a do náročnějších nastavení se raději nepouští.

Rizika

Pokud nainstalujete cokoli z neznámého zdroje, existuje vysoké riziko infikování počítače nějakým virem. Navíc může váš počítač nesprávná instalace stát data, jež na něm máte uložena. V horším případě skončí váš “miláček” v servisu u odborníka nebo ho rovnou můžete vyhodit. Vynaložené náklady za opravu nebo nákup nové techniky, za to opravdu nestojí. 

“Pokud něčemu nerozumím, tak do toho nešťourám”!

Dalším velkým rizikem častého používání počítače je závislost. Obvykle tím bývají postihnuty právě děti. Dostat dítě od počítače je mnohdy až nadlidský úkol. Místo toho, aby dítě trávilo volný čas venku se svými vrstevníky nebo si hrálo doma nějaké společenské hry (popřípadě s hračkami), bude jeho zrak přilepen k obrazovce monizoru. Nejenže nebude vnímat, co mu říkáte ale navíc si může zkazit oči. Zdravotní problémy se zrakem nejsou žádná legrace, proto to nepodceňujte.

Pokud chcete alespoň z části eliminovat určitá rizika spojená s používáním počítače a internetu, je potřeba zajistit určitá opatřeni. Nestahujte nic, co je nedůvěryhodnéé, nemažte soubory a složky, o nichž bezpečně nevíte, že neovlivní správný chod počítače a omezte přístup dětí k počítači na časově omezený úsek. A jakmile si nejste jisti, zda váš počítač pracuje správně, požádejte někoho zkušenějšího ve vašem okolí o pomoc. Ještě lépe by však bylo předat zařízení specialistům zabývající se touto výpočetní technikou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient