Nebankovní půjčky

  • Nebankovní půjčky poměrně nedávno vyplnily mezeru na finančním trhu. Jsou produktem nebankovních společností, které nabízejí jinou politiku než banky. Oproti klasickým bankám svým klientům nabízejí vstřícnější jednání, flexibilitu i možnost výhodnějších půjček. Specialitou nebankovních společností jsou tak zvané mikropůjčky- tedy půjčky na dobu v řádech několika dní, týdnů, maximálně měsíců. Označení mikropůjček se různí, mluvit můžeme o rychlé půjčce, krátkodobé půjčce, půjčce 24 hodin denně, o půjčce do výplaty a podobně. Suma sumárum však jde o podobný princip. Tedy půjčit všem klientům, i těm, ke kterým se klasická banka nejspíš obrátí zády.


Když potřebujeme jen pár tisícovek

Někdy se stane, že potřebujete jen pár tisícovek, které by vyřešili aktuální finanční situaci, a jít do banky se vám zdá docela nerozumné. Vždyť banka nehraje na půjčení částky v řádu několika stovek až tisíc, vysokou půjčkou u banky byste se tak zbytečně zavázali na několik let. Proto jsou tady nebankovní společnosti, které vycítily tuto běžnou potřebu si půjčit oněch “pár tisícovek” a vyplnily prázdnou mezeru na finančním trhu.

Profil nebankovních společností

Nebankovní společnosti se od bank odlišují nejen příponou NE. Ve svých pravidlech půjčování mají jisté odlišnosti, kterými mohou bankám dokonce i konkurovat. Jejich produktem jsou tak zvané mikropůjčky a o ty je dnes velký zájem, jednoduše proto, že  rodinám pomohou překlenout tíživá finanční období. Porouchá se lednička, auto a jsou potřeba peníze na opravu? Rodina si vyřídí krátkodobou půjčku a poruchu vyřídí. Po výplatě pak půjčku splatí. Velkým plusem mikropůjček je fakt, že se klient nemusí vázat na dobu několika let, nýbrž jen na velmi krátké období. Další výhodou je, skutečnost, že na mikropůjčky dosáhnou všichni. Tedy hlavně skupiny lidí s podprůměrnými platy – maminky na mateřské dovolené, důchodci, studenti, nezaměstnaní a podobně. Výhodou je i možnost on-line vyřízení. Pro mikropůjčku není nutné nikde chodit, půjčku si vyřídíte z pohodlí domova. A pro většinu žadatelů je nejvíce podstatné, že nebankovní společnosti nevyžadují doklad o výši příjmu ani ručitele. Své klienty neprotahují přes registry dlužníků a tak se doba na vyřízení půjčky podstatně krátí. V podstatě peníze můžete mít během několika hodin na svém bankovním účtu.

Nebankovní půjčky bezesporu vyplnily mezeru na finančním trhu a v mnohém mohou konkurovat samotným bankám. Ovšem i zde je dobré mít se na pozoru. Obecná pravidla jsou nebrat půjčku hned od první nebankovní společnosti, nýbrž si je maličko proklepnout. A samozřejmě také brát ohled na vlastní finanční situaci. Protože když peníze nemáte dnes a víte, že je v nejbližším období ani mít nebudete, není ani krátkodobá půjčka vaši záchranou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient