Réunion – Tropy v Evropě

Už vás přestalo bavit sychravé podzimní počasí a rádi byste zažili tropy v Evropě, ale vůbec se vám nechce čekat více než půl roku, až je k nám přivane horký vzduch z Afriky? Máte-li našetřeno trochu bokem (no více než trochu), dobrodružnou povahu a nevadí vám létání, pak vám nic nebrání v návštěvě ostrova shledání.

Réunion. Francouzský kousek půdy ve středně vlhkém tropickém podnebném pásu na jižní polokouli a jeden ze tří z ostrovů souostroví Maskarény se nachází asi 700 km od Madagaskaru a 200 km od ostrova Mauritius. Réunion je jen taková malá tečka na mapě, 65 km dlouhá a 45 km široká ve skutečnosti.

Věřili byste, že ještě na začátku 17. století byl ostrov zcela neobydlený? Zdá se tudíž překvapivé, že dnes na něm žije okolo 800 tisíc obyvatel, převážně francouzského, portugalského a indického původu, ale najdete tu také potomky Číňanů či Arabů.

Réunion, dříve nazývaný Bourbon, kolonizovala Francie, která ho zabrala už v roce 1638 jako svoji zámořskou kolonii. Francouzští obchodníci bohatli převážně z práce otroků na plantážích kávovníků, později cukrové třtiny. V současné době je Réunion největším producentem bourbonské vanilky.

Hovoříte-li francouzsky, budete mít při návštěvě ostrova výhodu. Anglicky se domluvíte snad v hotelích, jelikož úředním jazykem je francouzština, kromě ní hovoří místní obyvatelé ještě tzv. kreolštinou, což je místní dialekt. Nevládnete-li ani jedním, pak si asi budete muset vystačit gestikulací rukama nohama.

Čím vás Réunion uchvátí? Pravděpodobně vším, pokud zrovna nejste vášnivým vyznavačem nicnedělání na mořské pláži. Tyto vám ostatně ostrov nabídne také, dokonce v dvoubarevném provedení písku – bílém a černém. Krásná pláž s bílým pískem L’Hermitage les Bains určitě stojí za navštívení.

Více toho ale uvidíte, rozhodnete-li se pro aktivní dovolenou. Na své si přijdou milovníci pěší horské turistiky, paraglidingu, jízdy na horských kolech a ani vyznavači autoturistiky nepřijdou zkrátka. Krásná divoká příroda na Réunionu je takovým kokteilem pláží, hor a hlubokých zelených údolí. Povrch ostrova, který je sopečného původu, se totiž zvedá z nulové výšky při mořském pobřeží až do téměř tří tisíc metrů nad mořem ve vnitrozemí.

Dominantou ostrova je stále činná štítová sopka Piton de la Fournaise, vysoká 2632 metrů, která je nejaktivnější sopkou na Zemi, a to už nějakých 530 000 let. Procházka po lávových polích patří k nezapomenutelným zážitkům. Za zhlédnutí určitě stojí také tři velká údolí s velmi bujnou vegetací. Mafate, které je přístupné pouze vrtulníkem nebo pěšky, Cilaos a Salazie, kam se dostanete i automobilem. Vznik těchto tří údolí úzce souvisí se sopečnou činnosti sopky Piton de la Fournaise, vznikla totiž sesuvem sopky.

Na ostrově Réunion panuje prakticky věčné léto s průměrnou teplotou 20 až 28 stupňů Celsia, takže co se oblečení týká, vystačíte se tím letním. Rozhodně ale přibalte do krosny nebo batohu i něco teplejšího a nepromokovaného do hor a trekové boty. Suchá a studenější sezóna trvá od května do října. Od listopadu do dubna je zase nejteplejší období s největším úhrnem srážek. Mimochodem Réunion drží světové prvenství v množství srážek napršených za 24 hodin, a to 1870 mm. Výskyt cyklónů můžete očekávat od ledna do března.

Réunion není tak známým ostrovem, jakými jsou Seychely nebo Mauritius, oproti nim má ale jednu velkou výhodu. Jakožto zahraniční department Francie patří totiž do Evropské Unie a platí se zde eurem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient