Rytíř sedmi království

Ty, kteří zoufale čekají na nový díl knižní série Sága ledu a ohně od spisovatele George R. R. Martina, jistě potěší soubor tří povídek tohoto autora (Potulný rytíř z roku 1998, Přísežný meč z roku 2003 a Tajemný rytíř z roku 2010): Rytíř sedmi království je na pultech knihkupectví od října 2014. Netěšte se na stovky a stovky hustě popsaných stránek, jak jsme na to od dob Hry o trůny zvyklí. Rytíř je na Martinovy poměry tenká kniha, která vás ale o to více vtáhne do děje a zejména náruživí čtenáři ji jistě zhltnou jedním dechem.

Na samém počátku příběhu se seznámíme s mladým Dunkem z Blešího zadku, který později vejde ve známost, především kvůli své ohromné výšce, jako ser Duncan Veliký. Jako panoš sloužil potulnému rytíři, a když ten zemřel, zaujmul Dunk jeho místo. Společně se starou zbrojí a koňmi, které po potulném rytíři podědil, se vydává na cestu na nejbližší turnaj, aby si vydobyl své místo mezi ostatními rytíři v Západozemí, které v té době ještě stále vládou Targaryenové… a netuší, že právě tím – a zejména náhodným setkáním s malým chlapcem s vyholenou lebkou – začne jeho spletitá cesta skrze tamní historii.

Děj se odehrává zhruba 90 let před samotnou Hrou o trůny. Autor nám tedy představí spoustu postav (jak je již jeho zvykem), o kterých jsme doposud jen slýchali, a kteří již z velké části v průběhu Ságy nežijí. Právě změť jmen je ale právě v tomto případě na škodu: jsou na čtenáře chrlena v takovém množství, že to až navádí k přeskočení daných pasáží. Nakonec může být čtenář rád, že si zapamatuje alespoň ty nejdůležitější osoby, která se v příběhu s jistou pravidelností vynořují a zase mizí.

Ohromným kladem povídek je ovšem jejich spád: čtenář při louskání stránek cítí, že děj někam přímo směřuje a představa, že se na konci knihy dozví, jak to vše dopadne, jej ve čtení popohání ještě více. Navíc nás všechny tři povídky provádějí novými kouty Martinova světa: lokace jsou, jak už to u autora bývá, působivé. Čemu se však nelze ubránit, je neustálý strach o život hlavních postav. Přeci jen, Martin je znám jako autor s jednou z největších úmrtností postav vůbec. Obzvláště turnaje, kterých se rytíř zúčastňuje, jsou v Martinově podání nebezpečné, nicméně neskutečně zajímavé, především díky jeho smyslu pro detail.

Kromě Dunka nás příběhem provází ještě jedna zajímavá stálice: holohlavý (a velmi drzý) chlapec Egg. Jakkoliv je jeho zaujetí právě nově pasovaným rytířem podivné, Egg se velmi rychle stane součástí Duncanova vybavení a jako páže s ním prožije mnohá dobrodružství. Ale jak už to tak bývá, ne vše je na první pohled zřejmé a i zhruba desetiletý Egg má tajemství, která nesmí prosáknout na povrch…

Knihu jsem přečetla za jediný večer a díky svému spádu, spoustě překvapení a výbornému složení textu (za které jistě může i podařený překlad) tak mohu Rytíře sedmi království s klidným svědomím doporučit jak již v Západozemí zaběhlým, tak zbrusu novým čtenářům.

Nudit se rozhodně nebudete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *