Toxoplasmóza a těhotenství

Jste milovnice koček, ale zároveň vám tikají biologické hodiny? Proč se děsit toxoplazmózy, pokud kočky chováte doma delší dobu nebo s vámi bydlí kočka, která běhá venku a domů se přijde jen najíst. Přečtěte si pár řádků o tom, jak to skutečně s tímto parazitem a těhotenstvím je.

Co je vlastně toxoplasma?

Toxoplasma gondii je fakultativně heteroxenní kokcidie, která se vykytuje kosmopolitně. To znamená, že může postihnout, jakéhokoli teplokrevného živočicha. Ale definitivním hostitelem (hostitelem, ve kterém probíhá pohlavní cyklus toxoplasmy) je pouze kočka a kočkovité šelmy. U definitivních hostitelů dochází k tvorbě oocyst, které jsou vylučovány trusem a jsou infekční pro okolí. Mezihostitelem může být kdokoli teplokrevný, tedy i člověk. Tady se toxoplasma ráda dostává do jaderných buněk, hlavně do centrálního nervového systému a do očí, kde vytváří tkáňové cysty.

Čím může škodit těhotné ženě?

Pokud se budoucí matka setká s tímto parazitem poprvé v prvních třech měsících těhotenství, může dojít k abortu nebo narození postiženého dítěte a to proto, že toxoplasma napadá buňky vyvíjejícího se plodu. Pokud dojde k primoinfekci v pozdějším stádiu těhotenství (druhý nebo třetí trimestr) může být postižení dítěte méně nápadné nebo se může projevit až později třeba ve školním věku.

Jaká kočka je nebezpečná?

Kočky, které mají možnost pohybovat se venku a chytat myši, jsou dobrými adeptkami na to, aby se tímto parazitem nakazily.  Během patentní periody kočka vylučuje oocysty, které jsou infekční pro okolí. Když vylučování oocyst skončí, kočka se stává pro své okolí bezpečnou, protože další vylučování infekčních oocyst se již nekoná.

Těhotenství = kočka z domu?

Nikoli! Pokud jste otěhotněla a máte kočku, nechte si udělat sérologické testy, podle kterých se zjistí, zda jste již do kontaktu s tímto parazitem přišla nebo ne. Pokud již protilátky proti toxoplazmě máte, již vás nemůže ohrozit akutní forma toxoplazmózy a vaše děťátko je v bezpečí. Když testy ukážou, že protilátky nemáte, dodržujte přísná hygienická opatření – ponechte péči o kočičí záchod ostatním členům rodiny, dostatečně tepelně si upravujte maso, které hodláte konzumovat, na zahradě pracujte v pracovních rukavicích a zeleninu či ovoce ze záhonku důkladně omývejte.

Nechá se kočka otestovat?

Když chcete vědět, jak je na tom vaše kočka s toxoplasmózou, vezměte ji a zajeďte k veterináři. Veterinární lékař provede kočce sérologický test, který když bude pozitivní, značí, že kočka již protilátky má a riziko vylučování oocyst je minimální. Pokud je kočka negativní a nemá možnost se volně pohybovat venku a lovit drobné živočichy jako jsou myši či ptáci, rozhodně se neděste a nezbavujte se kočky – stačí dále kočku držet doma a nepodávat ji ke konzumaci syrové maso. Pokud chcete syrovým masem kočce přilepšit, nechte jej zamrazit na -18°C po dobu 3 dnů – tím spolehlivě možné cysty zabijete. Obecně kočky starší dvou let s pozitivním nálezem sérologických protilátek nepředstavují pro těhotnou ženu reálné riziko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *