Co mají společné přehrady Bystřička, Luhačovice a Plumlov?

Vodní nádrže Bystřička, Luhačovice a Plumlov byly vybudovány přibližně ve stejné době. A také všechny prošly nedávno revitalizací. Součástí všech vodních děl je malá elektrárna.

Nejstarší údolní nádrž Bystřička o rozloze 0,38 km2 byla postavena v letech 1907 – 1912 na řece Bystřici. Řeka se stéká pod přehradou v obci Bystřička se Vsetínskou Bečvou. Přehrada se měla se stát zásobárnou vody pro vodní kanál Dunaj – Labe – Odra. Součástí vodního díla je elektrárna s maximálním výkonem 66 kW. V projektu se počítalo, že přehrada také ochrání obce pod sebou před povodněmi. Kromě této funkce regulační nyní slouží hlavně k rekreaci a rybaření. A to díky okolní malebné přírodě. Z Valašského Meziříčí je to sem asi 12 km.

Luhačovická přehrada, někdy také zvaná Pozlovická, podle obce, na jejímž katastru leží, se začala stavět v roce 1913. Během války byla stavba přerušena a přehradní nádrž byla dokončena až v roce 1933. Rozloha přehrady je 40 ha. Údolní nádrž byla vybudovaná na říčce Šťávnici, která protéká centrem Luhačovic. S lázeňským městečkem spojuje přehradu Jurkovičova alej s odpočívadly. Dostat se sem můžete během lázeňské sezóny také vyhlídkovým vláčkem. Asfaltová cesta kolem přehrady láká nejen turisty ale také in-line bruslaře. Přehradní nádrž měla především zabránit povodním. Dnes slouží hlavně rekreaci a rybaření a také k výrobě elektřiny. Elektrárna má výkon 0,015–0,027 MW.

Důvodem vybudování Plumlovské přehrady bylo střídání období sucha, kdy téměř vysychala říčka Hloučela, se záplavami v období velkých dešťů. Do té doby působily částečně regulačně dva rybníky, Stichovický a Zlechovský, na jejichž místě byla přehrada vybudována. Výrazně se ale ulevilo obyvatelům Stichovic a Mostkovic, které leží pod přehradou, až po jejím vybudování. Vodní nádrž o rozloze 68 ha zadržuje velkou vodu při jarním tání nebo při přívalových deštích. U výpustě je turbína o výkonu 31 kW. Říčka Hloučela, která z přehrady vytéká, už neohrožuje obyvatele ve svém okolí. Podle kronik se opakovaně stávalo, že velká voda zaplavila obce až k Prostějovu, vzdálenému 6 km. Jednou dokonce vyplavila kostry ze hřbitova v Mostkovicích. Stavba přehrady byla přes velký původní odpor zahájena v roce 1912. Kvůli válce ale byly práce přerušeny a pokračovalo se v roce 1921. Na stavbě se podíleli i italští zajatci, kteří lámali skálu na hráz. Dílo bylo dokončeno a naplněno vodou až roku 1933. V roce 1936 pak byla stavba zkolaudována. Stavební náklady byly oproti původním plánům 12 x vyšší.

V období, kdy byly vodní nádrže vypuštěné, ubylo výrazně rekreantů a zklidnil se znatelně společenský život v nejbližším okolí. Že ten klid nebyl ještě větší, za to vděčí Bystřička a Plumlov letnímu kinu v těsné blízkosti přehrady a Luhačovice jednoduše faktu, že k vodní nádrži se dá dojít asi půlhodinovou procházkou z lázeňského centra. Letní kino je v nedalekých Sehradicích, vzdálených asi 5 km od přehrady.

Teď se na vodní nádrže konečně vrátily kromě plavců také loďky a plachetnice a v létě okolí opět pulzuje životem. Přesto se poblíž přehrad najdou torza budov rekreačních zařízení, která svědčí o tom, že zde během letní sezóny bývalo rekreantů mnohem víc.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient