Nemáme na školní obědy pro děti

Nemáme na školní obědy pro děti

Drsná realita

Nemáme na školní obědy pro naše děti. Tak to je drsná realita 21. století. V televizi běží spousta amerických seriálů a filmů plných nadstandardní životní úrovně spolu s nekonečnými seriály typu Ulice či Ordinace v růžové zahradě. Ty jsou již sice o něco reálnější, jsou ale plné neurvale skrytých reklam a dokonale odvádějí naší pozornost od skutečného dění ve společnosti.

Děti se stydí

Tisíce českých znají pocit hladu. Stydí se. Zastírají to dietou, říkají že nemají hlad. Opak je ale pravdou. Pomalu ale jistě si pěstují traumata, poruchy učení a pocity méněcennosti. Některé děti si raději rodiče vyzvedávají před obědem. Pod hranicí chudoby pramenící z nedostatečného finančního příjmu žije více než milion Čechů. Více jak 400 000 lidí pak trpí extrémní chudobou.

Oběti

Nejčastější obětí jsou matky samoživitelky Ty často nemají ani na to, aby svým dětem zaplatily obědy ve škole. Zdá se vám to přehnané? A z čeho tak soudíte?

Myslíte si, že z průměrného platu ženy, který je mnohem nižší než tzv. ,,Průměrná mzda“, pohybující se kolem 12 000,- – 15 000,- Kč hrubého a někdy i méně, lze uživit 2 – 3 děti?

Zaplatit nájem, oblečení, jídlo, školní pomůcky?

Myslíte, že otcové, kteří nemíní na děti platit, vymlouvají se jak můžou, pracují raději na černo, nebo stěží pošlou 1000,- Kč až 1500,- Kč si lámou hlavu nad tím, že jejich děti nemají co jíst? A myslíte si, že náš soudní systém má na ně tzv. ,,metr“ a dovede je donutit k vyšším platbám?

A opravdu si myslíte, že rozvedená matka si za to může sama?

I když je týraná? I když ji muž opustí? I když je vdova?

A co nemoc? Invalidní důchod?

Nezavírejme oči a začněme se zajímat i o tyto rostoucí vrstvy v naší společnosti dokud je čas. Dokud tam nespadneme taky. Nelžeme sami sobě. A už vůbec se nenechme obelhávat medii, která o takových věcech raději nemluví. Není to totiž ta pravá skandální senzace za kterou by se lidé honili a vyhledávali si články, je to něco, za co se stát tak nějak stydí.

A co školní výlet?

Nemá li rodič na obědy pro svoje děti, nemá ani na školní pomůcky, na tož na divadlo, kino nebo školní výlet. Vyčlenění dětí z kolektivu jde docela rychle. Děti umí být kruté. Na druhou stranu umí být i velice vnímavé a ochotné pomoci. Záleží na tom, co v nich pěstujeme my dospělí.

Statistika

Český statistický úřad  informoval, že chudobou je v ČR ohroženo okolo 12 % obyvatel. Jsou rodiny, kde vychází na osobu 7 000  až 10 000 Kč hrubého. Nemají ani na vyvážené potraviny a více než polovina z nich si nemůže doma dostatečně zatopit.

Nebudu zde srovnávat s jinými zeměmi. Články lze na internetu najít.

Zatím tedy neumíráme hlady, jen hladovíme…

Armáda spásy

Armáda spásy připravuje potravinové balíčky, které pomohou překlenout maminkám tu nejhorší dobu např. před sociální dávkou. V balíčku jsou těstoviny, rýže, masové konzervy, mouka a cukr….

Radnice Prahy 7

Každoročně pořádá Radnice Prahy 7 sbírku na pomoc chudým dětem, a to od roku 2013. Platí z ní obědy dětem, jejichž rodiče na ně nemají. Proplácí nejen obědy, ale i družiny a v některých případech poplatek za školku.

Rodiče se stydí požádat. Taky bych se styděla a propadala panice a beznaději. A jsem na tolik realista, že si dovedu představit, že do tohoto bodu se může dostat opravdu každý.

Najdou se i velmi solidární rodič, kteří platí spolužákům svých dětí obědy přímo ve škole. Většinou chtějí zůstat v anonymitě. Příspěvek je hrazen rovnou jídelnám.

Obědy pro děti

Tak se jmenuje charitativní projekt Ivany a Pavla Tykačových. Díky němu dostává více než 1200 dětí ve škole mnohdy jediné teplé jídlo dne. Projekt funguje už druhým rokem a bohužel přibývá žadatelů o podporu. Obědy jsou hrazeny diskrétně, jména se neuvádějí. Platí se převodem a přímo jídelně.

Nezapomínejme na to, že nahoru to jde stěží a pomalu, ale dolů sakramentsky rychle.

2 názory na “Nemáme na školní obědy pro děti”

  1. Pingback: NEMÁME NA ŠKOLNÍ OBĚDY PRO DĚTI - "Nestačím se divit...

  2. Pingback: Matky samoživitelky České republiky – SvobodnyBlog.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient