Případ uniklých e-mailů premiéra Sobotky

Případ uniklých e-mailů premiéra Sobotky

Žijeme v době závislosti na internetové komunikaci. Komunikujeme nejen pomocí emailů, ale i sociálních sítí. Sdělujeme zde mnohdy více, než bychom měli. Neuvědomujeme si případný dopad. Profíků ovládající internetový ráj je již bezpočet. Umí prolomit hesla všech našich komunikačních prostředků ve velmi krátkém čase.

Kauza ukradených e-mailů premiéra Sobotky v posledních dnech hýbe Českem. Máme rádi senzace a nejlépe se bavíme na cizích neštěstích. Nebudu zde přímo texty citovat, je jich na internetu všude dost.

Zprávy ve veřejných mediích jsou kontrolované, cenzurované a proto velmi diskutabilní. Beru je s velkou rezervou. Vyhledávám spíše informace na soukromých stránkách a blozích. Zajímají mě názory lidí. Jedním z necenzurovaných blogů je tento Svobodný blog

Jistě se najde mnoho lidí, kteří budou pro zveřejnění emailů, ale i těch, co jsou proti.

Otisknout či ne?

Otištění premiérovy korespondence je sporné, stejně jako zveřejnění obsahu kradených mailů pomocí medií. Souvisí, to s etikou a zachováním soukromí. To co je zajímavé, nemusí být vždy eticky korektní.

Jednalo se o soukromý email a porušení listovního tajemství je trestný čin. Na druhé straně, pokud by byly některé jeho výroky opravdu pravdivé, existují země, ve kterých by jej šmahem odsoudili za vlastizradu. Mnohdy by ani nepátrali po důvěryhodnosti emailů. Zde byl při uveřejnění zřejmě upřednostněn veřejný zájem. Pokud tedy nešlo o to zvýšit pozornost sledovanosti médií.

Na soukromém emailu by se taky neměla témata jako státní bezpečnost vůbec řešit. A také pokud premiér a jeho poradci vidí v imigraci zejména vlastní byznys, a zájmy i bezpečnost naší republiky jsou jim ukradené, je to opět na pováženou.

Pokud se jedná o veřejnou osobu, je to opravdu velmi sporné. Politika je špinavá. Myslím si, že kdokoliv, kdo jde do politiky, tam jde v první řadě pro peníze. Moc bych si přála, aby šlo našim politikům o blaho naší vlasti. Jejich činy tak ale nevypadají. Vždy se tu objeví manipulace a intriky, projevují se zde mistrné umy řečníků, kteří dovedou dokonale zmást protistranu a zmanipulovat voliče.

Černá nebo bílá

Co se týká například výběru kandidátů na jakákoliv pracovní místa, není pochyb, že by měl být korektní a neovlivněný. Obzvláště, pokud se jedná o tak vysoké posty a vybírají li naši představitelé.

Musíme si ale také uvědomit lidský faktor. Každý z nás by si vybral do své společnosti pracovníky na základě něčího doporučení, nebo vlastní zkušenosti. Ocitl by se tam také náš kamarád nebo člen rodiny. Je těžké být korektním politikem. Tím ale samozřejmě žádné svinstvo neomlouvám, jen poukazuji na skutečnost, že nic není jen černé a bílé.

Manipulace a odvedení pozornosti

Musíme si také uvědomit, že to může být i účelově zveřejněná kachna. Může to být vytrženo z kontextu, přepsáno, změněno nebo úplně vykonstruováno. Může se jednat o pokus Sobotku odstranit. Může to ale také odvádět pozornost od důležitějších věcí a informací. To nám dělají media stále. Podsouvají nám informace v tak hojném počtu a pod tlakem, aby odvedli naši pozornost od důležitých témat. Pravdu se těžko dozvíme.

Spekulace o tom zda za tím stojí Rusko či USA vůbec nehodlám komentovat. To už je spíš reálnější varianta, že to bylo na objednávku a za peníze. Hledání viníka je mnohdy ztrátou času. Rozlité mléko je třeba utřít a konstruktivně řešit.

Těžký život politika

Pokud je někdo veřejně známá osoba, musí si uvědomit, že má obrovskou zodpovědnost. Za tu ale na druhé straně bere i obrovskou sumu peněz. Je to vyrovnané. Měl by si tedy uvědomit, že za ty peníze platí právě ztrátou svého soukromí. Musí si dávat velký pozor na to, co píše a co říká. Kdykoliv a kdekoliv. To je realita. Tu si politik vybral.

Premiér Sobotka nikdy normálně nepracoval, je to profesionální politik. Nemůže mít absolutně žádnou představu o tom, jak se žije ,,obyčejnému lidu“. Pokud jej mám zhodnotit za dobu jeho působení, kličkuje tak, aby se v křesle udržel. Jeho názory jsou proměnlivé a o vyhraněném názoru, za kterým si stojí, nemůže být řeč.

Je třeba vnímat všechny souvislosti a používat zdravý selský rozum. Být obezřetní v rychlých soudech. Nenechat se zmanipulovat a ponechat si právo mít svůj názor, i kdyby byl opačný, než si myslí většina.

4 názory na “Případ uniklých e-mailů premiéra Sobotky”

  1. Rudolf Prochazka

    No, jak jsem psal na FB
    Je to veřejná osoba a zveřejnění by nemělo být trestné!

  2. Michal Růžička

    Jednalo se o soukromý e-mail (korespondenci), tedy jeho zveřejněnim došlo k porušení listovního tajemství. Na druhou stranu si myslím, že projednávat jakékoli státní záležitosti v soukromé korespondenci by nemělo být tolerováno. Jestliže budeme uvažovat v rovinně, že pan premiér Sobotka je námi zvolen do funkce a placen ze statního rozpočtu je to de-facto náš “zaměstnanec” a mě rozhodně nepříjde normálni s kolegy řešit důležite firemní záležitosti přes soukromé e-maily. Firemní e-mail je majetkem firmy. Tak stejně i jakákoli vládní komunikace je majetkem státu a s tím je spojena i archivace pro případné revize apod. Počínání pana Sobotky a jeho “kolegů” je z mého pohledu trestuhodné a pakliže autory jsou opravdu oni, měly by dostat padaka na hodinu, tedy par.55 za ztrátu důvěry.

  3. Pingback: PŘÍPAD UNIKLÝCH E-MAILŮ PREMIÉRA SOBOTKY - "Nestačím se divit...

  4. Pingback: Nedělní Partie a Bohuslav Sobotka – SvobodnyBlog.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient