Na co v mládí nemáš čas, ve stáří dělat nemůžeš

Na co v mládí nemáš čas, ve stáří dělat nemůžeš

Dnes inspirace z následujícího článku a trochu jiný úhel pohledu. Název mého článku je inspirovaný opět výroky mých babiček a dědečků. Svatá pravda babi a dědo, začínám si uvědomovat, že jste měli pravdu snad úplně ve všem. Vzpurné mládí v nás vám ale prostě nechce dát za pravdu. Je to pořád stejné, vidíme to u vlastních dětí a budeme-li mít štěstí a dožijeme se toho, uvidíme to u vlastních vnoučat.

 

9 věcí, které byste měli dělat, dokud jste ještě mladí

Existují věci, byste měli udělat v mladém věku. Dohánět je na stará kolena není nic příjemného a mnohdy to už ani není možné. Jaké věci máme na mysli?

  1. Překonávejte strach. Nebojte se, že uděláte chybu. Mládí je tu od toho, abyste mohli chybovat a poučit se z různých přešlapů. Překonejte váš strach a nenechte si ujít různé životní příležitosti.

S překonáváním strachu souhlasím. Z postupem času znáte všechna rizika, která bohužel mohou nastat, dostanete párkrát po pérkách, mnohokrát vás někdo zklame a podrazí, máte závazky, nechcete riskovat, jste pohodlnější, zodpovědnější, vystrašenější a už prostě na to nemáte energii… Takže máte-li bonus mládí a pořád ještě pro strach uděláno, riskujte a jděte do toho po hlavě a honem, než vás to přejde!

  1. Věnujte více času se svým rodičům a prarodičům. Navštěvujte svoje nejbližší a komunikujte s nimi. Mějte je rádi. Nikdy nevíte, kdy odejdou do věčných lovišť. Poté už nebudete mít příležitost být spolu. Využijte toho, dokud máte možnost.

Tak tady se mi ženou slzy do očí. Jestli mě něco štve, tak že jsem se neptala na ty důležité věci. Že jsem si nebyla schopná převzít tu letitou moudrost a zkušenost od těch, co již tu nejsou. Bohužel to totálně nekoresponduje s prvním bodem. Mládí je vzpurné a proto má schopnost se učit i z chyb. Obdivuji však všechny, co umějí jíž v mládí naslouchat a zkrotit svůj temperament. Stejně tak ale obdivuji i to rebelství, jenž se váže k prvnímu bodu. Obdivuji tak život samotný ve své kráse, rozmanitosti a velikosti…

  1. Cestujte. Cestování vám přinese obrovské množství zkušeností, obohatí vám duši a udělá vás šťastnými. Kdy jindy můžete objevovat svět než v mládí?

Cestování je obrovský bonus. Pokud se to nenaučíte v mládí, ve stáří už to nepůjde. My jsme za mého dětství a mládí cestovat nemohli a já dosud cestování prostě nesnáším. Kvůli dítku jsme ale cestovali od mala a je to vidět. Cestování miluje a nikde se neztratí… Cestování a zkušenost s ním spojené je největší škola života. Vyrazte, dokud nemáte závazky. Vaše rodiče a staroušci budou sice doma šedivět obavami, ale je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Občas jim aspoň pošlete ,,čumkartu“, ať se alespoň jednou za čas v klidu vyspí.

  1. Cvičte. Překonejte svoji lenost a cvičte. Starejte se o vaše tělo tak, aby bylo v dobré kondici. Ten, kdo se více hýbe, vyhne se nemocím a v pokročilejším věku bude mít stále dobrou figuru.

A není to jen o figuře. Je to o energii, životní síle, bolestech a kvalitě života. Svaly časem slábnou a odcházejí a je nutné je udržovat. Bez práce zde koláče fakt nejsou. Možná si můžete vybudovat pasivní příjem, ale pasivní svaly teda výhra zrovna nejsou. Časem se vám může stávat, že nevyjdete schody, nevydržíte sedět u PC nebo nevyndáte nákup z kufru auta. Ve zdravém těle, zdravý duch!

  1. Užívejte si samotu. Vychutnejte si ten pocit samoty. Přečtěte si knihu nebo jen seďte a dívejte se z okna. Až budete mít děti, tohle hodně dlouho dobu nezažijete.

Tak trocha pravdy na tom je, pokud jsou děti malé, je to někdy doslova peklo. J Není čas na nic a na chvilku klidu vůbec ne. Jakmile vám ale vejdou děti do puberty, bude se vám po nich zatraceně stýskat. Jakmile vylétnou z hnízda, je to velmi smutné. Stáří je osamělé a smutné. Jak píšu v článku Stáří se Pánu Bohu nepovedlo. Chce to ke každému času přistupovat individuálně a mít na paměti, že všechno má svoje pro a proti a všechno jednou skončí. Je důležité si užít tu přítomnost a dary a snažit se nepodělat z toho množství problémů, které z toho vyplývá a neodmyslitelně k tomu patří.

  1. Vzdělávejte se. Vzdělávání nemusí být jen nudné sezení v lavici. Zdokonalovat se můžete v různých odvětvích i sami nebo pomocí nějakých kurzů. Záleží, v čem byste se chtěli zlepšit. Do budoucna se všechny vaše získané vědomosti a schopnosti mohou k něčemu hodit.

Je pravda, že stagnace je zabiják. Hlavu je třeba pořád udržovat v zápřahu. I když milujete jeden jediný obor, pořád se v něm vzdělávejte a rozšiřujte možnosti. Neusínejte na vavřínech ani nestagnujte, ať nezdegenerujete. Pokud jste multifunkční zařízení s vysokým výkonem, nízkou údržbou i režijními náklady jako já, jděte po hlavě do všeho, co vás láká. Změňte své koníčky a povolání třeba stokrát v životě. Hlavně nestagnujte. Nemějte strach. Strach je malá a pomalá smrt.

  1. Utrácejte peníze. Kupujte si věci, které nepotřebujete, ale jen chcete. Utraťte peníze za výlety a další zážitky. Žijete jen jednou a je důležité prožít naplněný a pestrý život.

Ano i ne. Nehromaďte věci. Zbytečně nevyhazujte. Myslete na ekologii a naši planetu. Měňte, využijte věci z druhé ruky a peníze vynakládejte s rozmyslem. Hmotné statky si do hrobu nevezmete. Nehoňte se za reklamami. Jediné, co si zpětně nekoupíte, jsou zážitky. Takže si užívejte. Cestujte, studujte a ano, tím naplňte svůj život. Peníze v bance jsou vám k ničemu. Točte je. Můj dědeček říkal, že ,,peníze musí do oběhu, aby nezplesnivěly“. Měl svérázný humor. Ale chápal smysl a funkčnost ekonomiky. Má dáti dal. Podporu jiných členů komunity. Ty dáš vydělat mě a já tobě a oba budeme mít co jíst. Tohle někdy v našem národě chybí. Soudružnost, národní hrdost a podpora domácího produktu. Nechtít od kamaráda něco za darmo, ale podpořit jej a na oplátku zase podpoří vás.

  1. Užívejte si hodně sexu. Sex je koření života. Souložte často, protože vaše dny budou veselejší. Až budete staří, těžko se na každodenní sexuální smršť zmůžete.

Co dodat. Myslím, že název mého článku hovoří za vše. Den D, kdy dny nebo spíše noci tohoto typu budou sečteny, může přijít dřív, než si myslíte.

  1. Buďte sami sebou. Nesnažte se nikoho nabodovat. Nepřetvařujte se. Nechovejte se tak, jak to po vás vyžadují druzí. Nezapírejte svoji osobnost. Ať už jste jakýkoli, jste to vy. Buďte sami sebou teď, protože ve stáří už je pozdě na takovou změnu.  

Velmi dobře napsáno. Je to ale těžké. Žijeme v prolhané době. Plácáme se po zádech a myslíme si jiné věci, než dáváme najevo. V práci držíme hubu a krok, abychom nebyli bez ní, v přemíře zákonů a pravidel už jsme totálně nesvobodní, i když je všude plno keců o demokracii a necháváme se podprahově manipulovat reklamami a informacemi z médií. Hodnotíme obal více než obsah. Více oceňujeme modelky a sportovce než vědce, lékaře a mistrné pedagogy. Ani bych neřekla, že ve stáří je pozdě na takovou změnu. Na tu není pozdě nikdy. Spíše je třeba si uvědomit, jestli chci jezdit v Korvetě a chodit denně do práce naštvaný, nebo zorat pole, mít brambory na loupačku a klid a pohodu bez stresu. Nebo dát výpověď, zajít na živnostenský úřad a být sám za sebe i s tou Korvetou.

1 názor na “Na co v mládí nemáš čas, ve stáří dělat nemůžeš”

  1. Pingback: Na co v mládí nemáš čas, ve stáří dělat nemůžeš – "Nestačím se divit...

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient