Zlatý fronty na banány

Zlatý fronty na banány

Musím uznat, že se mi po staré době začíná stýskat mnohem víc. Po té jednoduchosti a volnosti. Po chvilkách pohody a někdy i nudy. Po tom jak jsme neznali stres. Snad je to tím, že mi klinkají roky do plusu… Snad je to tím, že mládí je krásné a ať je jaká chce doba, jste plní energie a ideálů a na to se dobře vzpomíná.

Když se podívám na fota v tomto článku, nostalgicky vzpomínám:

A jéje, národ už zase stojí ve frontách. Do nebe volající nespravedlnost: Někdo musí stát celou noc a mrznout, jiný vůbec ne. O co jde? O kotlíkové dotace

Dlouhé fronty jsou jedním z nejvíc vysmívaných socialistických fenoménů. Všichni si je pamatujeme, na banány, na rifle či na kapry. Platí to především o frontách před všemi obchody.

Nastala doba, kdy se plíživě vrací? Češi opět čekají na některé zboží ze strachu, že bude rychle vykoupeno. Je to pravda? O jaké zboží se jedná?

Fronty na dotace

Zcela novým jevem jsou fronty na dotace.

Fronty se dokonce dočkaly speciální kapitoly v knize, nazvané Abeceda socialismu. Ta je popisuje jako:

„trvalý fenomén, vznikající jako výsledek kvalitativních a kvantitativních strukturálních rozdílů mezi nabídkou a poptávkou“.

Bylo by jistě zajímavé sledovat, jak by autor Abecedy zdůvodnil fronty v dnešní době, kdy obchody přetékají zbožím a všeho, je v podstatě nadbytek. Ale možná by časem dospěl k závěru, že fronty byly, jsou a nejspíš stále budou součástí každého systému.

Kotlíkové dotace

Čím to je? Lidé zase mají strach a jsou nuceni šetřit. Bojíme se budoucnosti?

Naprostým unikátem se staly fronty na dotace, speciálně kotlíkové. Při nich lidé čekají velmi ponižujícím způsobem několik hodin, ale někdy i rovnou celý den i celou noc. Lidé navíc čekají celou noc jenom proto, aby odevzdali formulář.

Jak je možné, že v době, kdy lze téměř vše vyřídit on-line, nejsou úřady, které žádosti o dotace přijímají, schopny zpracovat je elektronicky nebo poštou?

A co ti, kteří mají nějaký hendikep a frontu vystát nemohou? Třeba ze zdravotních či pracovních důvodů.

V článku se také polemizuje nad tím, že kvůli jiným dotacím se fronty nestojí. Jak je to možné a co je za tím?

Zlatý fronty na banány! I to je výrok z článku.

A co ti, kteří si již dříve zodpovědně koupili kvalitní kotel? Ti nedostanou vůbec nic.

„Dotace jsou metlou tohoto státu, pokřivují trh a svádějí k podvodům.“ Jak v článku zaznělo.

S tím tak úplně nesouhlasím.

V některých případech buďme rádi, že nám stát něco přidá. Mohly by ty peníze taky skončit na něčích kontech. Všichni víme, jak se se státními a dotačními penězi plýtvání a jak se peníze odklání… Způsob přidělování peněz je ale poněkud podivný, to je pravda.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient