Bankovní účet bezdomovcům, zřejmě místo jídla

Bankovní účet bezdomovcům, zřejmě místo jídla

Evropská komise vyzvala země EU, aby podpořily bankovní účty pro každého. Otevřít si základní a cenově dostupný bankovní účet má mít právo každý. Komise se domnívá, že je to asi jeden z nejpalčivějších problémů světa, když se jím zabývá.

Brusel zachází ale ještě dál. V případě, že se situace do roka nezlepší, přijde komise s návrhy, jak to zajistit pomocí nařízení.

Jde tu opravdu o lidi?

Nebo o to, aby byly peníze pěkně pod kontrolou v bankách a mezi lidmi jich moc nebylo?

Podle evropské komise nemá bankovní účet 30 milionů lidí starších 18 let. A je to dáno až u sedmi milionů z nich prý tím, že jim byl přístup k účtu odepřen.

To jsou ale čísla… Nemohu posoudit jak je to v jiných zemích. Podle mého názoru, ale pokud někdo účet nemá, je to jeho věc.

Bohužel dnes je nemít účet opravdu spíše nevýhoda. Poplatek za platbu složenkou, nemáte-li Sipo, je dost šílený.

Moji stařečkové a jejich vrstevníci ale nepoužívají ani kartu ani účet. Na vesnici si koupí potraviny a víc k životu nepotřebují. Jsou v klidu a pohodě.

Znám také spoustu lidí v mladším věku, kteří se rozhodli nepoužívat televizi, internet ani bankovní účty. Vypadají celkem spokojeně. A také klidněji než ti, co vše zmíněné používají…

,,Přístup k základnímu bankovnímu účtu dokáže zlepšit život milionům Evropanů. Je důležité skoncovat s praktikami, které lidem odepírají přístup k této základní a důležité službě, a umožnit jim tak, aby se mohli plně zapojit do společnosti, v níž žijí, a těžit z přínosů jednotného trhu,” uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

No, je-li to náš nejpalčivější problém při zapojení do společnosti, tak se jím asi musíme zabývat. Mě to tak ale nepřipadá. Zapojení do společnosti asi nezávisí jen na tom, zda máme účet v bance…

Nechápu, proč by i v dnešní době nemohli lidé dostávat peníze na ruku.

Jediné, co mě napadá, je zavedení kontroly. Jak už jsme napsala. Vše evidovat, kontrolovat a hlavně nedávat peníze lidem do ruky…

Jedná se zatím o doporučení komise. Jedním z překážek je nemožnost prokázat bydliště. To se už zdaleka netýká jen bezdomovců. Jde i o lidi, kteří někde pracují dočasně nebo jsou na stáži v jiném státě. Předpokládám, že na poslední zmíněné skupiny je to snad cíleno.

Povinnost možnosti zřízení účtu ale již zakládá směrnice EU, a bude v nejbližších měsících schvalována i tuzemským parlamentem.

“Komise vyzývá členské státy, aby zajistily, že takové účty budou spotřebitelům dostupné za přijatelné ceny bez ohledu na zemi jejich bydliště v EU a jejich finanční situaci,” uvedla komise.

Co ale přesně znamená přijatelná cena? To už komise neuvádí. A také podle čeho se bude určovat.

Ti co vše prokáží a budou žít řádně budou platit více za vedení účtu?

To je ta zmíněná spravedlnost?

Tzv. přijatelnou cenu by si měly státy EU určit samy a to s přihlédnutím k úrovni příjmů a různých nákladů v dané zemi.

No tak to už si ani raději dále nepředstavuji, kam to bude směřovat a kdo na tom nejvíc vydělá.

Kvůli výplatě dávek by zřejmě měli mít bankovní účty i bezdomovci.

Co s nimi ale budou dělat a jak je budou umět používat, jak budou ztrácet karty a jak se budou pohybovat v bankách?

Pro systém evidence dávek a jejich výplaty je to asi praktické. Opět se zde ale asi nemyslí na lidi.

Zmíněná povinnost by měla platit od září. Účet má být zřízen bezdomovcům, dalším sociálně vyloučeným či znevýhodněným osobám, nebo také žadatelům o azyl. Žadatele nebude moci odmítat a banky budou mu muset v případě žádosti o založení účtu vyhovět.

Předpokládá se, že třeba bezdomovci o tuto službu stojí?

Je to jejich nejpalčivější problém?
Místo práva na práci máme právo na bankovní účet? 

Další z řady opatření, kterým EU reguluje finanční a bankovní trh se zdá poněkud neprůhledná. Nebo je naopak průhledná až moc?

Nabízené účty budou muset být přiměřené nákladné, nebo dokonce zdarma. Půjdou z peněz bank, nebo daňových poplatníků? A i kdyby to šlo na bedra bankám, na kom na náklady banky vydělají?

Vždy je to na bedrech těch nejchudších, zodpovědných a dodržujících pravidla. Vždy to jde z našich daní.

Nemohu se ale zbavit dojmu, že usnadnění zapojení do společnosti netkví ve zřízeném bankovním účtu.

Možná by stálo za to, položit lidem otázku a těch, kterých se to týká, se přímo zeptat, zda o zapojení do většiny společnosti vůbec zmíněných 30 milionů lidí vůbec stojí. 

Nějak se nedomnívám, že to jsou jen bezdomovci a lidé pracující mimo svoji vlast.

Zajímalo by mě, kdo všechno se do onoho počtu počítá a jaký má na společnost dnešního typu každý z nich názor. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *