Íráčtí křesťané – hanit, nebo hájit?

Poslední zprávy, které přicházejí z médií, hovoří o obratu v kauze “Íráčtí křesťané”.

Jistě víte, že od začátku kopu za to, dát jim šanci. To proto, že se dlouhodobě o situaci nemuslimů v Íráku zajímám, a vyslechla jsem řadu strašlivě autentických příběhů o zvěrstvech, která se jim po několik generací dějí za strany muslimů. Není to jen specifikum křesťanů, prakticky totéž se děje každému nemuslimovi. Myšlenka dovézt tyhle lidi k nám je skvělá. Už dlouho před tím, jsem věděla o několika lidech, které bych přesídlila i já sama, byl tu ale problém, totiž podle našich zákonů by museli být umístěni v detenci s muslimy. To, že G21 dokázala s vládou vyjednat jiné podmínky, bylo jednoduše bombastické. Ve spolupráci s tamními spolupracovníky byli vytipováni ti, které by další pobyt v jejich zemi bezprostředně ohrozil na životech. Byli prověřeni- jak po bezpečnostní, tak po zdravotní stránce. Seznam byl schválen vládou, a fond získal od dárců potřebné finance. Garancí poctivého jednání pro mě bylo jméno D.Drápala, pastora, kterého střídavě vídám a nevídám cca od r. 1988. Až potud bezva.

První pochybnosti přišly, když jsem si uvědomila, že většina křesťanů, i přes ohrožení života nechce opouštět svou zemi.  Ale bylo pochopitelné, že se tak rozhodli např. z důvodu strachu o děti. Pak přijeli, a mě připadalo báječné, že v jejich očích byl na první pohled patrný naprosto odlišný výraz, ve srovnání s jejich muslimskými krajany.
První špatnou zprávou bylo, když v souvislosti s kauzou “kravín” vyšlo najevo několik “zvláštních” skutečností. Především to, že G21 nevede D. Drápal, ale Jan Talafant – slunko z řad Strany zelených. Byl pro mě šok, tato osoba je pro mě naprosto nedůvěryhodná, ale budiž- bude-li to k dobrému…. Nebylo. Další zprávy hovoří o tom, že křesťané, kteří byli na pokyn tohoto pána dovezeni do Čech, nejsou ti ze seznamu potřebných. Vyvstalo podezření, že fond namísto potřebných vybral movité.

Jsem přesvědčena, že tohle je prvopočátek všech problémů a nedorozumění- my čekali vděčné, vyděšené oběti agrese ze strany ISIS i vlastních muslimů, a zatím přijela “honorace” , která měla asi jiné plány, než se skrýt před nebezpečím. Navíc MV řeší co dělat v situaci, kdy k nám přicestovali neprověření lidé, které na seznamu neschválilo.

A pak kravín, nespokojenost s byty, nadřazené chování- stále ještě se snažím omlouvat si jejich chování sama u sebe, ale jde to čím dál hůř. Nedělají nic špatného, jen jsou nečekaně jiní než potřební a ohrožení. Tohle je přímý následek vědomého obcházení poslání fondu ze strany jeho vedení. Mě, jako jednu z největších podporovatelek tohoto báječného projektu to zastihlo nepřipravenou, a dostala jsem další ťafku co se důvěry týče.

Mnohem větší problém mám ale s chováním “našich lidí”. Hluboce se za ně stydím. Potom, co muslimští uprchlíci znásilňují personál v táborech, zabíjí se tam mezi sebou, vyrábí zbraně, rabují obchody, prodávají drogy, přepadávají ženy na ulicích… český národ jakoby zajásal – a vida! Křesťani! Jsou všichni stejní! Zpátky s tou verbeží, ať táhnou odkud přišli, nikdo tu o ně nestojí, pijavice, vyžraní fakani. Jen pro vaši orientaci, mluvíme o těch, kteří pohrdli nabízeným ubytováním a rozhodli se vrátit zpět domů. Ne o vrazích a násilnících zaplavujících Evropu.

A mimochodem, k tomuto kroku se odhodlala pouze jediná z přesídlených rodin. Ostatní jsou zde spokojeni, ale ti jaksi nikoho nezajímají. Jsme ateistický národ – ok. Já, jako křesťan si občas připadám jako shovívavě tolerovaný hlupák, ale nemám s tím problém. Ono to tady tak nějak v povědomí lidí funguje- chudáci křesťani, a my rozumní, prohlédnuvše. A teď se začne mluvit o pomoci křesťanům, protože jsou dobří. Jsou jiní, zaslouží naši pomoc. Jejich příjezd provází velká pompa, a supící ateista už není ten jediný “in”. Vždyť to jsou ti, které shovívavě tolerujeme, a teď z nich dělají kdoví co. A odtud je to jen krůček k pověstnému “A vida!” Nejsou lepší! Pojďme a kopněme si také, podařilo se je nachytat při tom, jak špatní jsou.

Tihle lidé – tato konkrétní jedna rodina – zklamali. Nedoplatíme na to ale my. Neudělali nic, čím by nás poškodili, a rozhodně se nechovali stejně jako masy uprchlíků v Evropě. Nicméně, ano- chcete zneužít program na pomoc potřebným – je to svým způsobem hyenismus- místo vás tu za peníze pro vás, mohla být skutečně pronásledovaná rodina. Naprosto souhlasím s okamžitou deportací. Polovinu viny za to nese G21 a její podfuk s výběrem potřebných.
Teď bude ale velmi těžké pro ostatní zůstávající křesťany z tohoto projektu, být trpělivý a obrnění, když v už tak náročné situaci budou ještě čelit “A vida!”čům. A celkově tato skandalizace nejvíc poškodí potřebné a opravdu ohrožené. Zato bych pana Talafanta hnala k odpovědnosti, minimálně morální. Poškodil nejen ty, které tam nechal kvůli falešnému výběru, ale poskytl medvědí službu i těm, kteří jsou už tady. Přesně ve stylu pokryteckého pseudohumanismu našich ziskovek – ó, jak jsem jen ušlechtilý, tak rád se na sebe dívám…

Smutné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *