Lenka Dusilová sice Číně nepodlézá jako prezident Zeman, avšak jako on se stará o její ekonomiku, když pomohla propagovat její nový telefon Nubia Prague a nebylo to zřejmě jen za dobré slovo…

Lenka Dusilová jako skvělá zpěvačka prokázala vztah k playbacku a čtecímu zařízeni, když si musela svůj politický text napsat na kus papíru: „Mám na srdci pár slov. Je to důležitý. Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země ve svém úřadu chová nedůstojně a i naším jménem podlézá režimu popírajícímu svobodu a demokracii. Jestli se to nelíbí ani vám, prosím, nebojte se dát najevo svůj názor. Děkujeme,“ přečetla z lístečku, pak přebrala cenu Anděl 2016 a vůbec se nezačervenala, že země, kterou pomlouvá, jí jede na ruku se slušným byznysem…

Před pár dny se o ní prezident Miloš Zeman nelichotivě vyjádřil jako o chudince, ale toto označení není od hlavy státu vůbec spravedlivé, protože k chudince má Lenka Dusilová opravdu daleko. I přes to, že je v českém rybníčku šedou myší, ve světě o ni jeví zájem i tak velký gigant, jakým je Čínská lidová republika.http://www.rukojmi.cz/clanky/511-pane-rediteli-ct-proc-lzete-koncesionarum-cina-neni-druhou-ale-prvni-ekonomikou-sveta

Vzpomněl jsem si na svojí návštěvu Pekingu a rozhovor s tehdejším velvyslancem Česka ing. Liborem Sečkou, v němž jsem se ho mj. zeptal:
Jak byste Čínu charakterizoval, kromě toho, že má nejvíc obyvatel, přes padesát národností, mimo jiné zde žije víc Mongolů než v Mongolsku, dvanáct milionů muslimských Ujgurů a je zde i Velký Tibet, který je větší než ten tradiční a zabírá asi šestinu Číny…?
Velvyslanec ing. Libor Sečka se svojí dcerkou… Snímek Břetislav Olšer
„Říše středu, jak se s oblibou říká, je zemí symbolů a obrazů. I písmo má obrázkové. To je třeba mít neustále na zřeteli, její vertikální i horizontální polohu. Nebe, příroda a tady jsem já. Jsou prostě vertikální. Jsme schopni se obohatit navzájem, i když my jsme horizontální, hodíme to na počítač, přes čísla a slova… Zažijete tady spoustu symbolů a musíte se v nich vyznat. Třeba u příležitosti rautu na počest založení ČLR jsme dostali stůl č. 93. Další výmluvný obraz diplomacie. Hned vás musí napadnout, že loni to bylo stůl č. 130. Nikdo o tom nemluví, ale výpovědní hodnota tohoto faktu je zřejmá… Můžete být rádi, že vás pustili do Tibetu. Pro velvyslance je to složitější – jednou za čtyři roky pro nás uspořádají výlet na určitá místa…“
V čem může vidět Česko přínos v kontaktech s Čínou a obráceně?
„My naštěstí nejsme v situaci, kdybychom potřebovali pomoc čínské ekonomiky tolik, jako některé jiné země. Usilujeme o rovnocenný obchod, ale současně sázíme na kulturní dialog. Pořádáme výstavy fotografů či malířů, jsme hosty mezinárodních festivalů básníků. Skvělý malíř Tomáš Císařovský, katolický básník Petr Borkovec či neotřelý fotograf Václav Jirásek. Nikdo totiž neví, jak se tato země, která má miliardu a 360 milionů obyvatel, dále vyvine. Musíme si uvědomit, že Čína je mistrem obřích skoků – z chlapce se najednou stala dospělým člověkem, a ani ona sama neví, jak tyto nové parametry zvládne. Co s touto novou silou. Schizofrenikem doufám, že nejsem. Snažím se totiž své vlastní názory tlumočit domovu tak, aby se mohly stát příspěvkem pro formování našich pozic. A mám pocit, že se to často daří…“
A právě jedním z dílků české kulturní mozaiky v čínském prostředí byly i koncerty Lenky Dusilové. Více o jejích napsal Expres.cz …  
Lenka Dusilová v Číně narazila na výhodný byznys. O co přesně kráčí?
Lenka Dusilová v Číně narazila na výhodný byznys. O co přesně kráčí? | foto: Profimedia.cz
Dne 7. července 2015 se během Karlovarského filmového festivalu svěřila médiím s tím, že míří se svým ročním synem na pracovní cestu do Číny. Cíl cesty tehdy neprozradila, ale jela propagovat do Pekingu čínský výrobek inspirovaný Prahou, telefon Nubia Prague.
V čínštině se píše o návštěvě slavné pražské zpěvačky Lenky Dusilové na konferenci představení nového telefonu čínské společnosti.V čínštině se píše o návštěvě slavné pražské zpěvačky Lenky Dusilové na konferenci představení nového telefonu čínské společnosti. Tedy jen osm dní poté, co zmizela z filmového festivalu, plnila dne 15. července 2015 čínský tisk tři česká jména – Martin Hošek (velvyslanec pro kulturu), Libor Sečka (tehdejší velvyslanec České republiky v Číně, nyní působí jako velvyslanec ve Velké Británii) a právě Lenka Dusilová.
Na Lenku Dusilovou nešetřili v Číně chválou a představili ji jako slavnou pražskou zpěvačku.
Omluvte, prosím, kvalitu překladu. Google translator má přeci jen ještě nějaké mouchy a v redakci čínsky bohužel neumíme.Omluvte, prosím, kvalitu překladu. Google translator má přeci jen ještě nějaké mouchy a v redakci čínsky bohužel neumíme.
„Lenka Dusilová je v Číně známá jako populární česká zpěvačka, která z hlediska marketingu a oslovení cílových skupin zasahuje zejména mladší aktivní generaci. Zdála se být tedy zřejmě vhodnou volbou pro čínského investora k představení telefonu pojmenovaném po českém hlavním městě,“ řekl nám se situací obeznámený zdroj. Ostatně to potvrzuje i sama Dusilová tím, že se jí povedlo dobýt velmi slavné čínské divadlo, když 19. července 2015 se pochlubila na Twitteru, že v minulých dnech odehrála se souborem Spitfire Company představení One Step Before the Fall na jevišti národního divadla Grand Theatre Tianjin.
Tam měla společně s Markétou Vacovskou hlavní roli a všechny prý doslova uchvátila. „Obě představení sklidila úspěch a vyprovokovala diváky i odbornou veřejnost k následné dlouhotrvající diskuzi,“ hodnotili čínské turné členové Spitfire Company a pro úspěch pak i s Lenkou Dusilovou přejeli ukázat své umění do Pekingu, kde se odehrála další dvě představení.
Peking… Snímek Břetislav Olšer
Když jde o kšeftování s mobilními telefony, hned mě napadne jiná dáma a stejná krevní skupina s Dusilovou –  Albrightová. Obě ženy jsou silně havloidní  stejně tleskají “humanitárnímu bombardování” Kosova. Zejména vzhledem k jejich obchodním aktivitám; všemožné angažování na straně Albánců se bývalé šéfce americké diplomacie na stará kolena vyplatilo. Za 20 milionů eur (485 milionů korun) prodala její firma Albright Group jako spoluvlastník firmy Ipko, hlavního mobilního operátora v Kosovu, svůj vlastnický podíl. Kosovský Telekom má více než milion předplatitelů v mobilní síti a asi 100 000 uživatelů pevných linek.
Foto: ČTKKdoví jakou brož si Dusilová po vzoru Albrightové připjala na koncerty v Číně? Na nedávné výroční konferenci pražské pobočky amerického myšlenkového trustu Aspenský institut měla Madeleine Albrightová na klopě brož sovy, jakože jde o chytré lidi. Pro Putina by zvolila brož zvířete, co požírá jiná zvířata… Krokodýla. Možná by si ji najali majitelé firmy Lacoste jako chodící klamavou reklamu… Je na sebe náramně pyšná, že započala éru „read my pins“ („čtěte mi z broží“).
Všechno ale vlastně začal irácký diktátor Saddám Husajn. Přirovnal totiž tehdy ještě vyslankyni USA při OSN k hadovi. Albrightová si pak na hlasování o sankcích proti Iráku vzala právě brož ve tvaru hada… Dala by si pro setkání s nynější svým miláčkem Thaçim brož ve tvaru pokoutně prodaného lidského orgánu, třeba srdce… ?
olser.bretislav@seznam.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *