Odškodné pro Davida Rátha

DRR

Odškodné pro Davida Rátha

Poslanecká sněmovna musí odsouzenému exposlanci Davidu Rathovi doplatit poslanecké náhrady za dobu, kterou strávil ve vazbě. Celkem jde o 280 tisíc korun. Rozhodl o tom odvolací pražský městský soud. Rathovy náhrady byly kráceny svévolně. Verdikt je pravomocný.

Sněmovna bude muset někdejšímu středočeskému hejtmanovi zaplatit vedle ušlých náhrad úroky z prodlení a dále zhruba 96 000 za náklady soudního řízení.

 

O tom, že dolní komora má Rathovi doplatit náhrady na ošatné, dopravu a diety ze služebních cest, rozhodl loni v listopadu Obvodní soud pro Prahu 1.

David Ráth byl obviněn z korupce a strávil ve vazbě déle než rok. Po celou dobu dostával v plné výši plat poslance. Byly mu hrazeny sněmovnou také výdaje na odborné a administrativní práce, asistenta, telefonní poplatky a internet a také příspěvek na kancelářský materiál včetně nájemného za regionální kancelář poslance v jeho volebním kraji a její vybavení.

O víceúčelové paušální náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu byl ale zjevně ochuzen. Krácení náhrad by bylo možné pouze v případě, pokud by poslanec po přechodnou dobu z objektivních důvodů nevykonával funkci. To se dle soudu ale ovšem pana Ratha netýká. Pilně pracoval, návrhy zákonů předkládal i z vazby.

Pokud se vám zdá náš soudní systém poněkud podivný, nejste v tom sami. Nebudeme-li používat zdravý selský rozum, každý zákon a každé nařízení se bude dát s velmi dobrým obhájcem vždy obejít. Odměnit člověka, jenž byl na základě jasných důkazů obviněn z korupce bonusy, na které podle zdravého rozumu nemá právo, se v tomto případě jeví jako husarský kousek. V případě, že se jedná o politika, je to do nebe volající.

„Civilizovaný právní řád je založen na presumpci neviny. Pan žalovaný zatím nebyl pravomocně odsouzen a je na něj třeba nahlížet jako na nevinného.“

Čest našemu právu a zejména obhájci. Na obhájce se ani nelze zlobit. Dělá jen výborně svoji práci. Nedokážu si ale představit, že by komukoliv jinému, nepracujícímu v naší vládě dál šel plat i se všemi jeho výhodami, kdyby nechodil do práce.

Soudkyně Jana Jurečková k tomu uvedla, že námitka rozporu s dobrými mravy nemůže obstát, protože Rath se domáhá nároku, který mu zákon přiznává.

Poslanci na základě této zkušenosti ohlásili, že kvůli Rathovu případu navrhnou změnu zákona. Podle člena ústavně právního výboru Martina Plíška je nynější znění zákona zcela absurdní a v rozporu se zdravým rozumem.

„Je přece jasné, že poslanec, který je ve vazbě pro podezření z korupce, nemůže reálně čerpat náhrady spojené s výkonem mandátu, tedy na reprezentaci, stravu a dopravu,“ uvedl. „Spolu s dalšími kolegy připravím novelu zákona, která takové absurdity do budoucna vyloučí.“

„Samozřejmě, že takový návrh podpoříme,“ dodal místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip. „Tlak na Poslaneckou sněmovnu z pohledu veřejného mínění byl takový, aby nic takového vypláceno nebylo, a málokdo měl odvahu říkat, že nárok je zákonný, přestože je neetický.“

Sněmovna musí Rathovi doplatit přes čtvrt milionu za období, kdy byl ve vazbě

DR

Sněmovna musí Rathovi doplatit přes čtvrt milionu za období, kdy byl ve vazbě

Davidu Ráthovi také bude proplaceno odškodné 20 000,- Kč. Ve vazbě byl prý nezákonně.

David Rath dostane odškodné 20 tisíc korun.

odkaz:
Reportáž: Náhrady pro Davida Ratha

Můžeme tedy začít uzavírat sázky, zda bude David Ráth nakonec osvobozen a zda se mu třeba i veřejně omluvíme. Hraje se zde o čas. Spoléhá se na to, že se zapomene. Na krabici od vína s tučnou sumou peněz, další obnos pod podlahovými prkny a také nález zbraní… Myslím, že toho bylo ještě víc.

Celá situace ve mně ale absolutně nevzbuzuje důvěru k našemu soudnímu systému. Vše je o penězích, stycích, známostech moci a postech. Tak tomu ale asi bylo v každé době a za každého režimu.

Symbolem spravedlnosti je žena, jenž má zavázané oči, v jedné ruce drží váhy a zvažuje pro a proti a v druhém meč, kterým vykonává rozsudky. Má zavázané oči, aby dokázala být nestranná.

Spíše to ale znamená, že spravedlnost je slepá. Nebo také zaslepená penězi a mocí.  

Spravedlnost

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient