Téma zvané oteplování

Téma zvané oteplování

Diskutované téma o oteplování planety je opět na přetřesu. Ať už jsme k oteplování naší Země přispěly naším neurvalým plýtvavým chováním, nebo je z velké části způsobeno přirozeným procesem a koloběhem střídajícího se období such a veder třeba s dobou ledovou, musíme asi tento neblahý fakt přijmout.

Satelity NASA, které měří plochu arktického ledu, letos naměřily rekord. Plocha arktického ledu, která byla opět měřena, byla letos nejnižší od doby, kdy se s tímto měřením začalo. Měření probíhá od roku 1979. Nyní je jasné, že ledu ubývá a při žádném jiném jeho měření, jej prostě nebylo nikdy méně než právě v letošním roce.

Klimatologové tento fakt přijímají a nejsou tímto měřením nijak překvapeni. Rekord je tedy vůbec nezaskočil. Nepřekvapuje je ani tempo, kterým led na naší severní polokouli rychle ubývá. Jedná se již o zavedený trend, trvající a projevující se během posledních 13 zim. Plocha ledu se neustále zmenšuje. Každý další měsíc nastávající během roku je prostě v poslední době tím nejteplejším měsícem ze všech a změna není očekávána. Bude se to zhoršovat.

Rok 2016

Z pohledu klimatologie tento rok klimatologové označují za zcela děsivý. Tím tedy bylo definitivně potvrzeno, že jde do tuhého. Naplňují se nám tak ty nejpesimističtější prognózy, které byly vysloveny v minulých letech.

Jak to bylo s teplotou kolem Nového roku? V tomto období vystoupaly teplotní rekordy na zmíněném Severním pólu nad nulu, což ani laikovi nemůže připadat jako zcela normální jev. Během ledna a února se naměřené průměrné teploty v Arktidě pohybovaly výrazně nad celkovými průměry, které jsou na tomto území obvyklé.

Souvislost ze sluncem to ale  zřejmě nemá. Při zkoumání a sledování Slunce nebyl zaznamenán žádný projev výraznější aktivity. Přehození naší zodpovědnosti za tento fakt tedy nemůžeme jednoduše přehodit na něj, ať se nám to líbí nebo ne. Je tedy na nás, na lidech, jak se nyní k tomuto jevu postavíme. Můžeme zde alibisticky tvrdit, že je to právě onen zmíněný přirozený koloběh, který je na naší planetě běžný. To ale nemění nic na faktu, že zde stále žijeme a žít zde budou i naše děti.

Už není zřejmě žádný vědec, zabývající se klimatologií, který by o tomto jevu vyslovil jakoukoliv pochybnost. Změny jsou prostě a jednoduše způsobené lidmi a zejména naším vztahem k fosilním palivům. Určitě k tomu přispíváme i dalším ničením planety, které provádíme snad po všech směrech.

Jak tedy bude probíhat další vývoj? A kde je ten největší problém?

Bude tu prostě přímá úměra. Čím bude méně ledu, tedy čím rychleji bude led v Arktidě ubývat, tím více se naopak budou projevovat a zhoršovat následky oteplování. Jak bude led a sníh ubývat ze severní polokoule naší planety, bude se zvyšovat absorbování tepla na Arktidě. Následkem bude větší uvolňování metanu. Jak je nám známo, plyn v podobě metanu zrychluje oteplování naší planety.

Pro skeptiky už zde není místo. Pokud tento fakt pro ně není důkazem, nepřesvědčí je už zřejmě nic a mohou si dál žít ve své nevědomosti.

Přijdou ale vědci s nějakým řešením?

Měli bychom začít tuto velmi kritickou situaci naší planety řešit. Zatím nikdo neví, jak toto oteplování alespoň zpomalit. Čeká nás krize, na kterou nejsme připraveni. A jak už je nyní jasné, důsledky poneseme opravdu všichni.

Navíc se o tom opět nikde moc nemluví. Zametáme ty největší problémy pod koberec a děláme, že nejsou.

Loňské léto pro mě bylo děsivé. Nevycházela jsem z domu, pokud to nebylo nutné jindy než opravdu velmi brzy ráno a pak pozdě večer. Když jsem vyjít musela, bylo to pro mě zatěžující, vyčerpávající a nesnášela jsem to dobře. Omezila jsem vše, co bylo třeba vyřídit na to nejnutnější. Sucho bylo tak hrozné, že mi na zahradě uschnuly i letité stromy, které ještě v loni nesly mnoho ovoce. Léta se hrozím už teď a nedovedu si představit, že se bude tato situace zhoršovat. Na plovárnu mě v tom otřesném vedru nikdo nedostal. Vy co to doposud ještě snášíte, možná vydržíte vzdorovat tomuto faktu o něco déle. Dostihne nás to ale všechny.

Opět tomu nerozumím. Místo vyvolávání neustálých nešvarů a válek, nebo tahání se o kyblíčky na pískovišti, jak mi připadají žabomyší války v podobě publikovaných potyček v naší vládě, bychom se měli opravdu začít starat o to podstatné. O jev zvaný globální oteplování, narůstající sucho, úbytek vody, hromadící se odpadky, kyselé deště, kácení pralesů, jedy v potravinách a mnoho důležitých věcí, které jsou opravdu důležité.

Možná už to naši planetu s námi přestalo jednoduše bavit. Chováme se opravdu neurvale a necitelně. Jak už nám to v minulosti sama předvedla, umí s námi zatočit jedna dvě. Pak už nám budou žabomyší války, mocenské boje a rvačky o to, kdo těch peněz urve nejvíc dost k ničemu. Ti co ty peníze mají, si ze začátku asi vodu alespoň koupí. Dřív nebo později, ale dojde asi na každého. Pokud nic nezačneme podnikat a to velmi rychle, zřejmě nám bude naší nádhernou planetou předvedeno, jak Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Odkaz: Oteplování Země nabralo letos děsivé tempo. Další důkaz je tady…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient