Církev a žaloby

Církev a žaloby

Na církevní restituce jsem napsala svůj názor již dávno a to v článku Názor na církevní restituce. Také jsem se již vyjádřila v článku Zhoubnost náboženství k náboženství jako takovému v jakékoliv podobě. A ještě než shrnu následující dění, do kterého se nyní v tomto článku pustím, znovu vyjádřím svůj postoj.

Náboženství je zhoubné a plné lží a ovládání. Církve pokládám za jeden z největších businessů na světě. Je to boj o moc a peníze, na kterých se sedí. Hlásá se voda a pije víno. V církvích, které mají být prosté a chudé, protože hlásají ,,vyšší etické principy“ je tolik peněz, že by nemusel na celé naší planetě nikdo umírat hlady.

Z jaké pozice a jakým právem se pasovali na mluvčího ,,Boha?“

Jsem věřící a o své víře jsem přesvědčená. Neexistuje nic na světě, co by mou víru mohlo ovlivnit a zviklat. Nebylo tomu tak vždy. Postupem času se moje víra upevnila skrze bytí, žití, poznání, zkušenosti, akce a reakce… Na zprostředkování propojení s ,,Bohem“ nepotřebuji žádného prostředníka. Také se nemohu přiklonit k žádnému pojetí náboženství. Přečetla jsem mnoho knih o mnoha náboženstvích. Jediné co cítím je, že jsou propojeny a všechny směřují do jednoho bodu, ze kterého i vychází.

Víra je pro život nesmírně důležitá. Každý v něco věří. I kdyby jen v to, že dokáže uchopit hrníček za ucho a dát jej k ústům. Víra je stav mysli, pocit duše, vřelost srdce, síla se měnit a jít dál. Používat myšlenky jako věci a chápat, že cokoliv vyšleme, je minimálně desetkrát znásobeno a vráceno zpět.

To co udělala církev s vírou, je zločin. To co udělala s původními nádhernými a čistými myšlenkami. To jak spálila tisíce knih a svitků, na dalších sedí a schovává je v trezoru a to jak si přepsala a přetvořila vše ve svůj prospěch, získání moci a majetku, je zločin proti víře.

Je to důsledek toho, že se tři čtvrtiny našich obyvatel k víře nehlásí. Přesto pokaždé, když s kýmkoliv hovořím, zjistím, že je v něm tolik víry, že až srdce usedá.

Proto si nenechte svoji víru nikým brát ani ovlivňovat. Odpovědi na svoje otázky hledejte uvnitř, nikdy venku. Dělejte to, co cítíte. Nenechte si od nikoho radit. To co hledáte, je ukryto uvnitř a nikdo vám k tomu nemusí zprostředkovávat cestu. Každý je jedinečný a nemá k sobě identickou bytost. Je jen na vás, co uděláte se svými životy a se svou vírou.

Církevní žaloby

Církve podaly stovky žalob o majetek v restitucích. Kvůli zadním vrátkům v zákoně. Jak to koresponduje s jejich vírou?

Už se nebudu opakovat, co si myslím o církevních restitucích a jak k majetku přišli. Přes drancování a prolitou krev… Co má být podávání žalob? Doslova stovky žalob, které podává ta církev, která nás učí, jak se máme chovat? Římskokatolická církev jako vždy vede.

Církevní společnosti či různé formy řádů se soudí především o majetek, který je dnes evidován jako obecní. Tento podle daného zákona vydán být nemůže a poskytuje se za něj finanční náhrada. Církve jsou ale v mnohých případech přesvědčené, že obecní majetek, který v dnešní době obcím patří, nepřešel z vlastnictví státu do vlastnictví obcí podle zákona. Je tedy v rozporu s blokačním paragrafem. Měl by tedy být stále vlastněn státem. V tom případě by o něj měly právo žádat.

Podle přísloví ,,podej prst a vezme celou ruku“ jde směr církevních restitucí…

Sečteno podtrženo

·         církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který ,,byly za komunismu připraveny“, v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

·         během 30 let stát církvím vyplácí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek

·         během 17 let se církvím postupně až na nulu snižuje příspěvek na podporu činnosti, který činil asi 1,5 miliardy korun ročně
 
socha

Další fakta

 
·         církve žádají také o movitý či nemovitý majetek

·         vedle finančních náhrad tedy dostávají jednotlivé církve také movitý majetek

·         celkem už stát požádaly o vydání skoro 113 tisíc pozemků

·         celkem už stát požádaly o vydání více než 1800 staveb  

K vydaným nemovitostem patří: 

·         poutní kostel na Zelené hoře – památka ze seznamu světového dědictví UNESCO

·         zámek v Kroměříži spolu s okolními zahradami – převezmou cca za rok

·         převod několika uměleckých děl ze sbírek Národní galerie

·         konkrétně obrazy od Rubense, Vyšebrodský oltář nebo obraz Madona z Veveří

·         církve už mají 100 tisíc hektarů lesa a chtějí víc

Nejvíce mě dostal asi článek s názvem:

Církev ustoupí státu. Nepodá za restituce tisíce žalob, ale jen tři sta

To si snad z nás dělají ,,dobrý den“ ne?

Jsem velice zvědavá, jak budou zvelebovat a starat se o památky UNESCO. Jak je budou odborně opravovat tak, aby nebyly znehodnoceny a nechátraly. Jak budou pečovat o tisíce hektarů lesů a bojovat z kůrovcem. Jak budou obhospodařovat polnosti, dodržovat osevní postupy a střídání plodin, aby naše drahocenná půda nebyla znehodnocována, nedocházelo k erozím a odtékání vody, které je již dnes velký úbytek. 

A pokud zakáží přístup do lesů, do památek UNESCO a do dalších budov a na další místa, připíší si další zločin na svá futra.

dveře

Zdanění

Církvím bych nedala nic. S restitucemi jsem nesouhlasila. A ani s tím, že jsou dotovány z našich daní. Už se stalo. Referendum opět nebylo, že… Proč asi?

Tak jak s panem Babišem ve většině věcí nesouhlasím, jeho názor, že by církevní restituce měly být zdaněny, sdílím. Zdaní vám všechny pojistky i úroky ze stavebního spoření či penzijního připojištění, tak nevím proč by měly být zhovadilé církevní restituce výjimkou. Jsou podle Babiše předražené o 54 miliard korun.

Výše církevních restitucí by měla být podle šéfa hnutí ANO výrazně nižší, metr čtvereční zemědělské půdy nikdy nestál 44,- Kč. Návrh opozičních komunistů podpořil. Lidovci varují před porušením koaliční smlouvy. Stát by ušetřil v průběhu vyplácení náhrad 11,5 miliardy korun, ročně 380 milionů.

 „Ministři za ANO by si měli uvědomit, na jakých principech byla dohodnuta tato koalice. Už tehdy jsme se dohodli, že do problematiky církevních restitucí vstupovat nebudeme. Ani Ústavní soud nezpochybnil otázku finančních nároků,“ řekl Jurečka. „Bude se o tom muset jednat ve Sněmovně, a pokud tam se nenajde shoda, tak to může být bráno jako porušení koaliční smlouvy,“ pohrozil místopředseda za KDU-ČSL.

Babišovi se návrh komunistů líbí. „Já s ním souhlasím. Ocenění majetku bylo, jak jsem včera ve Sněmovně prohlásil, zmanipulované ve prospěch církví,“ uvedl už dříve pro iDNES.cz Babiš

chrám. sv vítapng

Závěr

Vše je v lidech. Mnoho zla se napáchalo v rámci náboženství i politických vlád a ekonomických systémů.

Neznamená to, že nemáte obdivovat nádherné chrámy, které v potu tváře postavili opravdoví mistři svého řemesla. Ani to neznamená, že nemáte přispět na jejich opravu. Jde o zachování skvostů, s úctu k rukám těch, kteří je stavěli. Těm co uměli vytvořit a rozeznít nádherné varhany, vyřezat lavice a zpovědnice, vytvořit sochy a namalovat obrazy. Každému, kdo položil cihlu či kámen vzdávám hold a skláním se před jeho schopnosti a umem.

Neznamená to, že tam máte přestat chodit pro útěchu a víru. Tato místa jsou plná energií těch, jenž tam pronášeli spoustu modliteb a přání s čistotou v srdci. Těch co, klečeli na kolenou s největší pokorou a obraceli se k Bohu, ke všem svatým a andělům s vírou a to s vírou v pravém slova smyslu.

Pokud se hlásíte k jakémukoliv náboženství a církvi a děláte to s naprostým přesvědčením, čistotou a tak jak to opravdu cítíte, děláte to správně. Víra uzdravuje. Pokud ji někdo zneužívá, není to váš problém. Nemůžete zachránit celý svět. Děláte-li to například jako účastníci z článku Workship, dělejte to dál. Vy totiž určitě chápete, že myšlenky jsou věci a žijete podle toho s tím nejčistším vědomím a svědomím. Přeji vám, ať vaše víra zůstane pevná jako skála.

Církevní restituce jsou podle Babiše předražené o 54 miliard korun

Stát, kraje i obce mají být k žalobám církví jednotní, vyzývají hejtmani


2 thoughts on “Církev a žaloby

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *