Naděje ve formě transplantace dělohy

porod

Naděje ve formě transplantace dělohy

To, co je pro spoustu lidí samozřejmostí, může být pro jiné nepřekonatelný problém, který dává životu odstín šedi. Biologická touha žen po vlastním dítěti je vrozená a přirozená. Je naplněním ženina života. Naplnění mateřství je alfou a omegou pro většinu žen.

Transplantace dělohy je obrovský posun vpřed v oboru gynekologické chirurgie. Tento úžasný počin se dostal už i do České republiky. Po 16. hodinách náročného transplantačního zákroku se podařila úžasná věc. Transplantovanou dělohu v tomto případě darovala šťastné ženě její matka. Naše české zdravotnictví je na velmi vysoké úrovni a máme opravdu špičkové lékaře.

Speciální tým našich lékařů odvedl fantastickou práci a unikátní operace se zdařila. Zapsat se do historie tak vznešeným počinem musí být nádherný pocit. Transplantovaná děloha může být novým domovem pro nový lidský život. Když se žena narodí bez dělohy, jako tomu bylo v tomto případě, cítí se neúplná a méněcenná. Dostat šanci přivést na svět své vlastní dítě, do této chvíle byl pro ni jen nesplněný sen.

Jako první tuto operaci provedl švédský lékař Mats Brännström. V loňském roce v Praze převzal i ocenění České transplantační nadace za rozvoj transplantační medicíny. Už 11 šťastných žen dostalo novou šanci a některé z nich už také porodily vlastní zdravé děti.

Transplantace dělohy může pomoci k otěhotnění a porodu vlastního dítěte ženám, které se buď bez dělohy již narodily, přišly o ni v průběhu života například následkem úrazu či nemoci, anebo mají dělohu nefunkční.

V Motolské nemocnici v Praze byl u zákroku také tým IKEM. Dále dva experti ze Švédska, kteří měli dohled nad celou operací. Podívat se přijeli i dva lékaři z USA, kteří se na svou první transplantaci dělohy chystají.

odkaz: První Češka má transplantovanou dělohu. Dárkyní je její matka

Kéž byl náš život plný velkých činů a informační média plná pozitivních zpráv takového rozměru. Přejeme lékařům mnoho úspěchů při dalších náročných operacích a budoucím maminkám kupu zdravých dětí. Zrození života je neskutečným zázrakem a být k němu o mílový krok blíž, udělá každou z žen, které tuto operaci podstoupí neskonale šťastnou.   

Všem ženám, kterých se tato situace týká, přejeme, aby jejich další den, strávený na operačním sále, vypadal takto:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient