Test gumových medvídků


Test gumových medvídků

Rozšířená informace o prospěšnosti želatinových bonbonů na naše klouby a na klouby naších dětí nás polapila asi všechny. Doporučují je i někteří lékaři. Test 14 želatinových bonbonů ukázal, jak to s nimi doopravdy je.

Nejen asi nejznámější medvídci, ale i další gumové sladkosti sice skutečně obsahují kolagen, napomáhající našim kloubům, kostem, šlachám či svalům zdárně fungovat, ale ve všech bonbonech je ho tak málo, že asi nezafunguje. Určitě to nevyváží negativa, která sebou nese pojídání želatinových bonbonů. V testovaných vzorcích byl obsažen kolagen jen asi ze 4 – 6 %.

Pokud byste medvídky jedli denně, asi by to mělo vliv. Možná ale zejména na vaši postavu.  Bohužel, ten negativní. Pacient, který jedl 1,5 kg medvídků měsíčně, sice zmírnil krátkodobě bolesti zad a kloubů, ale přibral 10 kg, což zase zapříčinilo návrat bolesti. Co se týká kolagenu, tak aspik či sulc má větší obsah.

„Kolagen je základní jednotkou všech pojivových tkání. V bonbonech je ho však malé množství, takže od toho žádný zázrak čekat nemůžete. Bonbony v tomto ohledu neuškodí, ale aspik je lepší, výborné je také šunkové koleno a nejlepší je uvařit si sulc, tam budete mít kolagenu nejvíc,“ radí Pavel Sehnalík, ortoped ambulance Orthotes.

Želatinové bonbony na trhu jsou plné cukrů, umělých barviv a dalších přídatných látek, kterými se želé bonbony vyztužují a ty tedy tělu rozhodně neprospívají. Denní dávka cukrů se nachází již v 8 bonbonech! Pro dítě ve věku 4 až 6 let by tedy stačilo sníst 8 bonbonů, aby to pokrylo doporučenou dávku cukrů na celý den. A kde je další jídlo, že?

Pokud si doopravdy představíme, kolik toho za den zkonzumují naše děti nebo my a kolik cukru v tom vlastně je, asi se přestaneme divit, že děti jsou hyperaktivní, zlobí, někdy mají sklon k agresivitě, protože s nadměrnou energií si jejich tělo prostě nemůže poradit. Nebo také cukr špatně odbourává a zpracovává, vynaloží na to tolik úsilí, že je z toho tělo paradoxně celé unavené a znuděné.

Obezita a s tím spojená většinou i paradoxní podvyživenost, kdy sice tělo kyne z cukrů či tuků, ale výživová hodnota mu chybí je s konzumací sladkých bonbonů spojená taky.

medvídci 2png
Prázdnou energii v podobě cukrů budete při konzumaci medvídků do sebe dostávat ve velkém. Většina obsahuje  množství od 40 do 70 %. Jeden sáček těch nejsladších bonbonů o hmotnosti 225 gramů obsahuje v přepočtu 40 kostek cukru!

Test odhaluje následující fakt. Polovina výrobců překročila hodnoty cukru uvedené na obale, ten největší hříšník o téměř o pětinu. Výrobci v současné době množství cukru nemají povinnost uvádět. Pokud jej na etiketě uvedou, musí ho dodržet.

Musím říct, že pokud si dám 8 želatinových bonbonů do dlaně, nejde mi do hlavy, jak se tam toho cukru tolik dostalo. Fakt se tomu nechce věřit, že tak málo stačí. Vede to k úvaze,  jak malé množství jídla by nám tedy vlastně mohlo stačit na pokrytí denní dávky. Samozřejmě jde o výživovou hodnotu a ne o množství.

Odkaz: Test gumových medvídků

2 názory na “Test gumových medvídků”

  1. Pingback: Test gumových medvídků – "Nestačím se divit...

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient