Test na máslo

Test na máslo

Nechali jste se zlákat nápisy Bio? Máte pocit, že tyto produkty jsou kvalitnější a koupíte je, i když je toto máslo dražší?  

Asi to tak vždy není. Při testech vyšlo najevo, že nejlevnější máslo je nejlepší a nejkvalitnější,  a překvapivě to nejdražší, s nápisem Bio, skončilo na posledním místě. 

Nápis Bio, očividně není zárukou větší kvality. Je škoda, že platíme téměř dvojnásobnou cenu za něco, co je horší. 

Čtvrtka másla se dá pořídit i za 28,90 korun. Pokud koupíte máslo s nápisem Bio, tak stojí téměř dvojnásobek, tedy za 54,90. Výsledek testování dvanácti výrobků hovoří za vše. Jedno z nejlevnějších másel, Máslo Dr. Halíř, zakoupené v Lidlu, nakonec zvítězilo na plné čáře a není to poprvé. Nejdražší máslo značky Milko Bio Máslo, překvapivě skončilo poslední. Kvalita všech másel ale byla velice dobrá.

Test se zaměřil na dodržování předepsaných požadavků, zejména na minimální obsah tuku 80 % a maximální obsah vody 16 % a také, zda nejsou másla žluklá. Dále se prověřovalo, zda jsou másla pouze živočišného původu a zda do nich nejsou přimíchány rostlinné tuky. Laboratoř také prověřovala, přítomnost aflatoxinů – jedů vylučovaných plísněmi. Aflatoxiny mohou do mléčných výrobků proniknout, z kontaminované potravy dojnic. Testovala se také přítomnost antibiotik, která bývají používána jako lék při zánětech vemene. 

Výsledek testu byl překvapivě velice pozitivní.  Všechna másla měla předepsaný obsah tuku i vody. Neobsahovala žádné přídavky rostlinných tuků ani zbytky antibiotik
Másla byla kvalitativně hodně vyvážená a moc se mezi sebou výrazně nelišila. Výsledné známky se nakonec pohybovaly v rozmezí od 1,5 do 2,3. 


Nejlépe všemi zkouškami prošla dvě másla – Dr. Halíř a Farmářské máslo Tatra.

„Překvapila mě dobrá úroveň másel. Nebyl tady žádný vzorek, který by byl vyloženě závadný – že by měl žluklou chuť nebo nějaké cizí pachutě,“ uvedla po smyslovém hodnocení Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko – technologické v Praze (VŠCHT). Právě na jejím pracovišti panel expertů prováděl degustace másla. „Negativně jsem hodnotila jen dva, ale ani u nich to nebyly žádné velké závady – celkově kvalita másel je dobrá.“

Výsledky testu jsou tedy téměř shodné s testováním prováděným v roce 2009. Už v tom roce zvítězilo nejlevnější máslo Dr. Halíř. A i tenkrát na posledním místě skončilo nejdražší Bio máslo značky Milko. Jak je vidět, máslo si svou kvalitu drží a všechny značky na tom nejsou vůbec špatně.

To co se výrazně změnilo, je cena, která se posunula výrazně směrem nahoru. 
Před 7 lety stála čtvrt kilová kostka másla: 
Dr. Halíře 18 korun, dnes 28 korun
Bio máslo podražilo ze 48 korun na 55 korun.

Odkaz: Jak si stojí másla na českém trhu

máslo1
Níže je souhrn nejlepších videí roku 2015, která jsou věnována testům. Pět z nich je zde: Vlašské saláty, farmářská mléka, bezpečnostní zámky, párky a šunky nejvyšší jakosti.

·         Vlašské saláty jsou plné stabilizátorů a konzervantů. Ve dvanácti vzorcích byla obsažena éčka. Jediný z nich byl ze salámu gothaj, v ostatních byly nejlevnější výrobní salámy z drůbežích separátů.

·         Čerstvá plnotučná mléka nedodržují složení napsané na etiketě, obsahují méně bílkovin, vápníku i tuku.

·         Dvanáct cylindrických vložek dopadlo tak, že zámky nejvyšší kategorie se vůbec nezdařilo otevřít, nejhorší z nich otevřel zkušený zámečník zlodějskou technikou za minutu a čtrnáct sekund.

·         Drůbeží párky nejsou z drůbežího masa, kromě něj, mohou obsahovat vepřové sádlo, vepřové a kuřecí kůže, hrachovou nebo ovesnou vlákninu, kvasnicový extrakt, vepřový hemoglobin a dokonce i bambus.

·         To nejlepší mezi šunkami, tedy šunky nejvyšší jakosti svou pověst úplně nepotvrdily a to ve většině z dvanácti testovaných vzorků.

VIDEA ROKU: Nejsledovanější testy. Jak dopadly párky, vlašák či mléko?


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *