Živnostníci krachují, v číslech je to zřejmé

Živnostníci krachují, v číslech je to zřejmé

Nevím, zda se naší ekonomice opravdu daří, nebo zda jsou to jen čísla, která nás mají uklidnit.  Každopádně velké a střední podniky prosperují, nebo se alespoň drží. Totéž však bohužel nelze říct o podnikajících jedincích, tedy OSVČ a živnostenském podnikání. Naši živnostníci v Česku doslova skomírají a padají jako houby po dešti.

Analytická data úvěrového registru CRIF v číslech:

„V roce 2015 zahájilo podnikání 54 000 fyzických osob, což je nejméně za posledních deset let. Loni zároveň bezmála 51 000 živností zaniklo.“

Ještě před 5 lety byla situace úplně jiná, zaregistrovalo se 80 tisíc fyzických osob podnikatelů. To znamená, že o 1/3 více než minulý rok.

Každoročně se také zvyšují počty živnostníků vyhlašujících bankrot. Loni jich 8000 vyhlásilo bankrot.  Meziročně o 4 % více.

Nejhorší je druhotná platební neschopnost. Práce většinou je, ale odběratelé nechtějí platit. To je nejčastější příčina, která mezi živnostníky vede ke zrušení živnosti. A je jedno, zda je tím odběratelem firma, jiný živnostník, nebo konečný spotřebitel.


Děláme si to tedy sami!

Místo toho, abychom podpořili domácí trh a byli svědomití, neplatíme živnostníkům.

Velkým firmám, které v drtivé většině nejsou české, se ale nezaplatit bojíme.

Kde je tedy logika?

Výmluvy? Vykrucování, že nejsou peníze, někdo neplatí, není vše, jak by mělo být. Kuriozity typu, že dokončený rodinný dům nebyl zameten…. Což je směšné. Prostě, kdo chce psa býti, hůl si vždy najde.

Najít zaměstnání je snadnější než se třást, že nebudete mít ani na jídlo. Na soudy nemají živnostníci ani čas a ani peníze.

Ekonomika je v kondici, ale živnostníci skomírají či končí

,,Platební morálka se v Česku loni mírně zlepšila, v rámci Evropy však stále patří k těm horším. Pro živnostníky jsou přitom nesplacené faktury často likvidační. Loni jich zkrachovalo více než osm tisíc a letos počet drobných podnikatelů v bankrotu opět poroste“.

Velké množství neplatičů je ve stavebnictví, pohostinství a doprava. Nejlepší platební morálku mají firmy, které podnikají ve zdravotnictví a ve školství.

“Neplatící firmy obecně spoléhají na to, že se jim nic nestane, protože těžkopádná byrokracie vymáhání pohledávek a náklady na ni věřitele odradí. To se ve většině případů opravdu stane. Pokud už se živnostník rozhodne své peníze získat, obecně platí, že procento úspěšnosti se výrazně zvyšuje, pokud věřitel přistoupí k vymáhání rychle, nejlépe do tří měsíců po splatnosti. Dva z pěti dlužníků reagují hned po zaslání předžalobní upomínky zaplacením dluhu.”

Rok 2016 bude pro řadu živnostníků likvidační. Potápí je nesplacené faktury

V roce 2016 v lednu byl výrazně vyšší počet ukončených nebo přerušených živností proti předchozím letem. Během prvního měsíce v roce bývá podle živnostenských úřadů rezignací nejvíce. Letos ale jejich množství vzrostlo přinejmenším o polovinu.

Také úřady práce toto potvrzují. Do evidence se hlásí i OSVČ, kteří ukončili živnost. Všechny daňové změny přinášejí zvýšení nákladů.

Počet OSVČ klesl letos v lednu podle informací České správy sociálního zabezpečení o 18 000 na 981 000. V prosinci loňského roku se přitom počet OSVČ snížil o necelé 3000.

Zavedení minimální daně bylo pro naše živnostníky asi poslední kapkou a ta rozjela pokládání živností. Spousta malých obchodníků končí kvůli rostoucímu tlaku velkoobchodních řetězců. Jednoznačně největší vliv mělo zavedení minimální daně, které nejvíce postihlo lidi, kteří si jako živnostníci pouze přivydělávají.

Student vysoké školy, který si přivydělával jako programátor:

 „Jsem opravdu drobný živnostník a hodně mne zasáhlo například už samotné zdražení telekomunikačních služeb včetně připojení k internetu v důsledku přeřazení do vyšší sazby DPH,“ říká mladík. Úplnou pohromou pro něj ale je zavedení minimální daně. „Jelikož podnikám, abych si při studiu přivydělal, zavedení minimální daně je pro mne opravdu zásadní a pravděpodobně brzy povede k zrušení živnosti. Během měsíců, kdy jsem zaneprázdněn zkouškami a odevzdáváním projektů do školy, jsou mé příjmy minimální – přesto budu platit fixní částku, ať už bude výdělek minimální, nulový či dokonce půjdu do ztráty.“

Všichni, co našli odvahu, postavit se na vlastní nohy se cítí v nejistě a ohroženě. Někteří si celoroční a celodenní prací si stěží vydělají částku, odpovídající alespoň průměrné mzdě.  Nemají ani na zaplacení režijních nákladů.

V menších vesnicích lidé soukromě podnikají z nutnosti. Mnoho firem krachlo a ono prostě nemají práci. Stát jejich iniciativu ale neoceňuje, nepomáhá vytvořit další pracovní místa. Spíše se jim snaží se podnikání ztížit po všech směrech.

Někteří živnostníci končí, u jiných převládá nejistota

Video: Jak u nás končí živnostníci

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient