John Oliver vítězem

John Oliver vítězem

Víte, kdo je John Oliver? Znáte jeho show?  Milujete ho, nebo vám nesedl? Každému asi jeho humor nesedí. Ať patříte k jeho příznivcům, nebo ne, ráda bych smekla před jeho činem.

John Oliver je totiž naprosto bez debat velmi silnou a známou osobností. Jde o jednu z nejvýraznějších moderátorských osobností v USA. Provozuje pravidelný týdeník Last Week Tonight a nejde jen o nějakou povrchní zábavu, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vtipně popisuje události, které se v předchozí týdnu staly.

Věnuje se velmi závažným tématům, kterých se nebojí. Jeho snahou je upozornit na ožehavá témata na vtipnou formou, pochopitelnou asi pro všechny. V oblasti pře-prodeje dluhů se mu to myslím podařilo skvěle. Má můj obdiv a respekt. Možná je to příklad hodný následování, co myslíte?

V posledním dílu ve své show John Oliver lidem ukázal, jak snadná je cesta ke skoupení cizích dluhů a také následnému vydírání ve snaze, aby dlužnou a mnohdy narůstající sumu do neskutečných rozměrů zaplatili. Co následovala a jak ukázal cestu vhodnou následování? Založil za pouhých 50 dolarů, což je v přepočtu asi 1200,- korun společnost CARP – Kapr a za necelých 60 000,- dolarů, což je v přepočtu 1,43 miliónu korun následně zakoupil dluhy zhruba 9000 osob za jejich léčbu prodělanou v nemocnicích v celkové hodnotě 14,9 miliónu dolarů, tedy v přepočtu 354 miliónů korun. Jeho cílem nebylo v žádném případe vydírání, právě naopak.

Zjištění bylo naprosto překvapivé. Za relativně zanedbatelnou sumu se tímto krokem Oliverova společnost dostala ke jménům, adresám a také číslům sociálních pojištění již zmíněných 9000 osob. V této reportáži naprosto jasně ukázal, děsivé a drsné zacházení některých vymahačů dluhů s bezmocnými lidmi, kteří se dostali do potíží. Udělal tak něco neuvěřitelného. Něco, co nemá v historii televizního vysílání obdoby. Tohle nikdy před tím nikdo neukázal.

Neměl nikdo odvahu? Nebo o tom nikdo neví?

A víte, co John Oliver udělal?

Veškeré vykoupené dluhy za lékařskou péči všem 9000 lidem odpustil.

Tak tomu říkám borec nakonec.

Se šarmem a smyslem pro humor sobě vlastním si nezapomněl rýpnout do své konkurentky. Dodal, že je tento jeho krok je ještě větší dar než ten, který udělala před lety moderátorka Oprah Winfrey. Ta tenkrát dala všem divákům, kteří byli přítomni v publiku nový automobil. Tehdy ji to vyšlo zhruba na 7 miliónů dolarů. Bylo to opravdu obdivuhodné gesto. John Oliver dokázal uplatnit zlomek této částky ke zbavení dluhů pro lidi, který je ve výsledné víc než dvojnásobné hodnotě. Pomohl mnoha lidem, kteří byli na dně.

Takže smekám před vámi vážený pane Johne Olivere.

Udělal to po svém. Jako typicky americkou show, ale tím přitáhl abnormální pozornost. A já mu za to tleskám. Krásně a obdivuhodně během svého vysílání ukázal, bolestivou stránku americké společnosti. Ukázal, jak překvapivě jednoduše se mohou kdykoli lidé do této vysoce nekomfortní situace dostat. Úplně jednoduchou cesto o tom mluví celá Amerika.  Přiměl o tomto problému americkou veřejnost hovořit. A to sakra není málo.

Možná si řeknete, že si nemohl udělat lepší reklamu. A máte pravdu. Kéž by ale měly všechny reklamy takovýto dopad. A tak se ptám, všech movitých lidí, kteří mají na to, aby pomohli těm, jenž padli na dno. Nechcete si také udělat reklamu? Je opravdu skvělá a funguje. Tak do toho!

Videa česky

John Oliver

Odkaz
Moderátor ve svém pořadu odpustil 15 miliónů dolarů dluhů za lékařskou péči

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient