Vinařský kraj Pálava

Vinařský kraj Pálava

Horní Věstonice

Obec Horní Věstonice se nachází na úpatí Pálavských vrchů. Do zdejšího katastru zasahuje i chráněná krajinná oblast Pálava, přírodní rezervace Věstonická nádrž a velmi malou částí národní přírodní rezervace Děvín.

Založení obce bylo před rokem 1312 a v roce 1334 získali mikulovské panství a hrad Děvičky Lichtenštejnové. V listině z roku 1336 je obec nazývána Nové Věstonice, Novo – Wistanicz. O Horních Věstonicích se píše poprvé v roce 1414 v ,,lichtenštejnském urbáři“.

Najdete zde kostek sv. Rosalie z roku 1769. Mezi chráněné památky patří budova fary z poslední čtvrtiny 18. století, kříž u kostela, socha sv. Floriana na návsi a boží muka na odbočce do obce Perná, po cestě do Mikulova.

Nacházejí se zde pozůstatky hradu Neuhausu, Nového hradu, který nechal postavit moravský markrabě Jan Jindřich v letech 1368 až 1376. V době válek se dostal do rukou Lichtenštejnů a k jeho zničení pravděpodobně došlo za husitského tažení jižní Moravou v roce 1426.

Dolní Věstonice

Severně od Pavlovských vrchů, známých jako Pálava Pálavy, kousek od města Mikulova na jižním břehu Novomlýnských nádrží leží obec Dolní Věstonice. Téměř celou východní část obce tvoří Sklepní ulice s původními i nově vybudovanými vinnými sklepy.

Toto území bylo osídleno již od pravěku, což dokládají četné archeologické nálezy zejména z dob lovců mamutů. Odhadované stáří je asi 30-25 tisíc let. Jsou zde zpřístupněny veřejnosti ve zdejším archeologickém muzeu. Nejvýznamnějším ze zdejších archeologických nálezů je nepochybně soška Věstonické Venuše, která byla objevená roku 1925. Toto naleziště bylo zapsáno mezi Národní kulturní památky ČR.

Přímo nad obcí leží zřícenina hradu Děvičky a také nejvyšší vrch Pavlovských vrchů Děvín. Na východním okraji této obce se nalézá významná geologická lokalita ,,Kalendář věků“ a místo významných archeologických nálezů. Najdete zde původně gotický Kostel svatého Michaela archanděla, o kterém máme první zmínku v roce 1389.

Další významnou stavbou je Budova bývalé radnice z 16. století, ve které je v současné době umístěna archeologická expozice. Za zmínku stojí i Sousoší Panny Marie pomocné od Ignáce Lengelachera z roku 1724.

Nacházelo se zde také Habánské náměstí, tzv. Husí plácek, který patřil k největším zvláštnostem mikulovské vinařské oblasti. Habánské vinné sklepy zde kdysi tvořily celé náměstíčko. Dnes jsou zde pouze rozvaliny.

Dolní Dunajovice

Pokud však chcete navštívit úplně první území a kolébku všech vinařů a také ochutnat víno, je jí vinařská obec Dolní Dunajovice nacházející se v Mikulovské vinařské podoblasti je srdcem vinného kraje. Zde je původ celého vinařství. Najdete zde viniční tratě Ořechová hora, Pod Slunným vrchem, Dunajovský kopec, Kraví hora, Mlýnská, Zimní vrch nebo Plotny.

První vesnice ležela západně od nynější obce, na návrší pod Slunečnou, Jánskou horou a Liščím kopcem. Okolí bylo močálovité. Roku 1920 byly odkryty tzv. liščí díry, které sloužily v době války jako bezpečné úkryty. Staré Dunajovice zanikly v polovině 10. století, kdy byly vypáleny při nájezdech Maďarů. Poblíž Dunajovického potoka byly založeny dnešní Dunajovice kolem roku 1183.

V roce 1870 se zde narodil pozdější rakouský kancléř a prezident Karl Renner. Ve 40. letech 20. století došlo k odsunu Němců. V letech 1930 představovali až 96 % obyvatel v obci Dolní Dunajovice. Obec byla jako ostatní obce v Sudetech nově osídlena.

Ke zdejším pamětihodnostem patří Kostel svatého Jiljí, přilehlá Fara, dávný Pranýř, zachovalá Boží muka a spousta soch jako Socha Immaculaty, Socha svatého Marka, Sochy svatého Floriána a svatého Jana Nepomuckého, Sousoší svatého Cyrila a Metoděje.

Zde se nachází malé rodinné Vinařství Jarmila, zavítejte sem k degustaci jednotlivých
odrůd vín i s odborným výkladem. Vinař Ing. Miroslav Kovacs Vám předá své znalosti s opravdovým zaujetím a rodinnou pohostinností. Součástí původních prostor je útulná vinotéka, určená k ochutnávce vín, kde je také můžete zakoupit. Jsou zde nově vybudované prostory, které jsou se starými šetrně zrekonstruovanými sklepy propojeny.

Dolní Dunajovice jsou vinařskou obcí, s vinaři, kteří lásce k vínu propadli, práce na vinici je jejich láskou a nemohou se odtrhnout od jejího kouzla. Ví, že k darům, které nám země vino jarmilaposkytuje, je třeba chovat náležitou pokoru a úctu. Už naši předkové věděli, že víno, a celkově dobrá úroda, je cenným bohatstvím této oblasti.

Jste-li milovníky vína, zajeďte se podívat a objednejte se ke klidné degustaci vína v příjemném prostředí. Vyzkoušejte rodinné vinařství. Prohlédněte si stránky Víno Jarmila.cz ještě než vyrazíte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient