Máte pocit, že se ztrácíte dámy?

Máte pocit, že se ztrácíte dámy?

Dá se stárnout s nadhledem? Máte krizi středního věku? Upadáte do deprese nebo na to kašlete? Užíváte si každý rok?

Mnoho žen, které překročí čtyři křížky, říká, že má pocit, že se ztrácí. I když v pětatřiceti strčily do kapsy i dvacítky svými zkušenostmi, sebevědomím a šarmem, po čtyřicítce se začínají ztrácet z dohledu. Ubývá obdivných pohledů a mladistvé krásy. Také ideálů a chuti bojovat. Nějak už je zřejmé, že už to prostě nejde.

A co pak, když je sedmdesátka či osmdesátka na krku? Jak odvážná jsou přání žen v těchto
žena staletech? A jsou vůbec nějaká? Tedy kromě toho vstát ráno z postele a dokázat si dojít pro rohlíky. Mají i tyto ženy stále plný diář a spoustu nekonečných aktivit?

Jak se z ubývající energií a přibývajícím věkem radovat ze života? Znám ženy takové, co i v těchto letech brázdí fitko a už dneska mi to natřou. Není jich moc, ale před nimi tedy smekám. Hlavně před tím elánem a chutí žít. Pokud mě míjí vitální dáma v letech, mám chuť smeknout a zeptat se jí, jak to kruci dělá?

A tak jsem se ptala

Některé z nich říkají, že třeba šedesátka je nejlepší věk. Nesmí se to ale zanedbat. Nejhorší je, když člověk odejde do důchodu a řeknete si, že si dá prostě třeba půl roku pauzu. Jen odpočívat, koukat na televizi, hodně spát a prostě úplně vypnout. To je ale zrádné, strašně rychle vypadnete z tempa a vyjdete ze cviku. Pak už ani nenaskočíte zpět.

Hlavně aktivně

Dobré je nezakrnět a odpočívat aktivně. Každý den vyjít z bytu. Neztratit spojení se světem, klidně číst knížky a luštit křížovky. Ale vyrážet do přírody a ven mezi lidi. Sledovat to, na co nebyl čas. Ten cvrkot kolem a vidět to, co jsme dřív milé dámy neviděly. Vnímat ten moment určitého uvolnění, čas pro sebe a otvírající se úplně nové možnosti.
žena stStále cvičit, alespoň pomalu a zdravotně, plavat a jít do wellness. Nebo chodit tančit. Časté svižné procházky na čerstvém vzduchu. Nenechat zlenivět svaly a klouby. Nebo si pořídit kousek zahrádky pro radost. Vybrat si ze široké škály různých uměleckých kurzů a workshopů. Třeba zkusit malovat.

Mládnout vedle dětí, protože jejich energie je přenosná. Trávit čas s mladými lidmi, pokud to jde. A neztrácet smysl pro humor. Ten léčí. Každá chvilka smíchu přidá chvíli života. Tak přeji hodně energie a chuti do života. A pokud máte recept, jak žít a nepřežívat, tak nám ho napište.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *