Netradiční sporty: korfbal

Korfbal byl vytvořen nizozemským učitelem Nicem Broekhuijsenem. Tento učitel hru vytvořil proto, aby si společnou hru mohli užít dívky i chlapci. Korfbal je totiž jediný smíšený míčový sport, který existuje.

Co to je? Korfbal je míčový sport, který se hraje ve smíšených družstvech. Hraje se téměř po celém světě, i v České republice. Cílem hry je prohodit míč košem stojícím uvnitř každé hrací poloviny hřiště.

Kde se hraje? Pro hru korfbalu je určeno hřiště dlouhé 40m a široké 20m. Toto hřiště je rozděleno na dvě poloviny. Ke hře se používá míč číslo 5 a koše vysoké 3,5 metru. Koše jsou vyrobeny ze syntetického materiálu, který zaručuje stálost tvaru. Koše jsou válcovitého tvaru, bez dna.

Kdo ji hraje? V každém ze dvou týmů je osm hráčů, čtyři ženy a čtyři muži. Kategorie jsou rozděleny podle věku hráčů, od šesti do dvaceti a více let.

A že je Česká republika v tomto sportu dobrá ukazují i výsledky z různých mezinárodních utkání jako třeba na Mistrovství Evropy 2014 v Portugalsku, kde jsme získali 5. místo. Nebo 7. místo na Světových hrách roku 2013 pořádaných v Kolumbii. Nejlepší je ale umístění na Mistrovství Evropy 2002, které se konaly ve Španělsku. Tam jsme totiž získali krásné druhé místo!

Korfbalových klubů je v ČR také dost a proto jestli vás tento sport zaujal, neváhejte ho vyzkoušet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *