Netradiční sporty

Goalball, korfbal, kolová, ringet, skater hokej, streetbal, ufobal, bandy, slades,  racketlon… Co to všechno znamená? Tohle všechno a ještě mnohem více jsou netradiční nebo méně známé sporty. Já mám tu čest vám každý pátek jeden představit a rozšířit tak znalosti vaše a vlastně i své, protože určitě narazím na něco, co neznám ani já.

Dnes bych začla prvním jmenovaným, goalballem.

Co to je? Goalball je kolektivní míčový sport. Je vhodný pro nevidomé a slabozraké, kteří jej také převážně hrají. Vznikl v roce 1946 jako rehabilitační prostředek pro vojáky osleplé v druhé světové válce. V roce 1976 se poprvé objevil na paralympijských hrách v kanadském Torontu.

Kde se hraje? Tato hra se provozuje na hřišti o rozměrech 9×18 metrů, které je rozděleno středovou čárou na dvě hráčská pásma. Každé hráčské pásmo je ještě rozděleno na obranné, útočné a neutrální pásmo. Cílem hry je dopravit míč za koncovou čáru protivníka.

 Kdo ji hraje? Každý hráč má v průběhu hry na očích klapky, aby se vyrovnala míra vidění. Hráči jsou rozděleni na dvě tříčlená družstva. Míč má v sobě rolničky, protože hráči používají k určení místa a pohybu míče sluch.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient