Nízká nezaměstnanost, vidím to jinak než naše média

Nízká nezaměstnanost, vidím to jinak než naše média

Pozastavuji se nad tím, co čtu v novinách a vidím v médiích. Nechápu, kde se ty čísla berou. Pokud je nízká nezaměstnanost, nevím tedy, proč mám tolik lidí kolem sebe bez práce. Na druhé straně, ti co nedělali, nedělají dál. Zkušenosti moje i mého okolí nejsou růžové.

Nabídka práce

Podívám-li se na stále dokola nabízená místa na pracovních portálech, jedná se o call centra, Recepční, Kancelář, Dáma, Sekretářkakterá mi nahánějí husí kůži. Nesnáším nabídky čehokoliv, co nepotřebuji a nedovedu si představit, že bych se takto měla život právě já. Dále jsou to obchodní zástupci a realitní makléři. Opět pro lidi s hroší kůží, minimální plat a mraky naježděných km a ztraceného času. Přičíst si můžeme finanční poradenství. Názvy společností, které práci nabízí, už znám nazpaměť. Musím říct, že před všemi, co vykonávají tato povolání, smekám.

Dělnické profese

Dál zde máme dělnické profese. Řemeslo má zlaté dno a dobrého řemeslníka je těžké najít i Artisan, Pohovka, Výroba, Dělníks lucernou v pravé poledne. V autoservisu hledají lakýrníka rok a půl, v další firmě strojníka tři čtvrtě roku. Na manipulační dělníky z pracovní dobou pondělí až pátek od 7 do 15.30 za 20 000,- Kč na ruku se nepřihlásil za 2 měsíce vůbec nikdo. Lidé nechtějí dělat rukama. Bude bída. Pokud se nebude vyrábět a vysokoškoláci nebudou umět vzít nářadí do ruky, čeká nás velký pád na hubu a nebude to dlouho trvat.

Pracovní úřady

Mercedes-Benz, Auto, Mercedes, BenzNa pracovním úřadě, stále ty stejné tváře. Ti co nedělali v době, kdy práce nebyla, nedělají, ani když je. Dál je tedy platíme z našich daní. Co na tom, že samoživitelky nemají co dát k večeři svým dětem, živíme darmožrouty. Sociální systém v naší zemi výrazně pokulhává. Zájemci z pracovního úřadu, kteří si přijdou pro razítko, skáčou z bavoráků a smějí se nám do očí. Pokud jim jej nechceme dát, začnou jejich výhružky. Není čas na hrdinství. Bojíme se. Proto razítkujeme dál. Vychováváme si vlastní vykořisťovatele a nefachčenka. Podniky zavíráme, nemá v nich kdo dělat.

Platy

Co se týká výše platů, nad pracovními nabídkami by jeden zaplakal. Z toho se snad nedá ani vyžít. Minimální platy v pracovních nabídkách zůstávají. Chování zaměstnavatelů již na pohovorech je někdy na pováženou. Oboustranná slušnost se nám vytratila. A to je začarovaný kruh. Pokud jsem nyní poslouchala zkušenosti žadatelů o práci, nechápavě kroutím hlavou.

Na druhé straně, chování rádoby žadatelů o práci, co se baví pouze tím, že odpovídají na Strach, Nadvláda, Tyran, Oběť, Agresepracovní inzeráty typem nepodepsaných emailů ve znění:

,,To si snad děláš pr…“

,,Za ty prachy si tam makejte sami vy …“

A spousty dalších, svědčí o upadající úrovni tohoto národa. Tihle makat nikdy nebudou. Taky proč by, podporu jim z našich těžce odpracovaných peněz budeme dávat dál.

Situace na pracovním trhu se mi tedy absolutně nezdá uspokojivá. Totálně mizí na jedné straně chuť pracovat a budovat značku, táhnout za jeden provaz a odvádět výkon. Na druhé straně chybí zase uvědomění, že díky zaměstnancům mám jíst co já, jejich zaměstnavatel. Ocenění práce a vzájemná úcta.

Ať si říkají procenta nezaměstnanosti, co chtějí, není to dobré. Měli bychom se řídit úrovní, nikoliv čísly a jde to milí přátele pěkně do háje.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *