Pořiďte si Tričko, pro záchranu života

Pořiďte si Tričko, pro záchranu života 

Záchranáři to nemají jednoduché. Počítají minuty a pracují s minimem informací. Hrají o čas a to o ten náš. O čas nás pacientů. Za každou informaci, která jim usnadní zachránit náš život, jsou neskonale vděční.

Co takhle si pořídit Tričko pro záchranu života?

Zdravotnická záchranná služba ČR – ZZS ve spolupráci s Horskou službou ČR se zapojila do projektu s názvem RescueMe.

Jeho úkol je právě pomoci usnadnit všem záchranným složkám identifikaci postiženého a zraněného, což povede k urychlení určení jeho anamnézy a následně se zcela zefektivní celý záchranný proces lidského života.

Systém je zcela jednoduchý a pořídit si jej může úplně každý.

Právě tričko je základem tohoto nového systému. Na rub trička si každý člověk nechá poctivě natisknout svá nejdůležitější data týkající se jeho anamnézy.

Vše co je podstatné, například jakou trpí alergií, že je diabetik, hypoglykemik, kardiak, astmatik nebo že má třeba ve svém těle voperovaný kardiostimulátor. Velmi dobré přidat vaši krevní skupinu. Dále je na tričku jméno, bydliště a také telefonní kontakt na blízkou osobu.

„Všechna tato data usnadní záchranářům jejich činnost, pokud najdou člověka v bezvědomí nebo ve stavu, kdy není schopen odpovídat na otázky,“řekl včera na dotaz Práva prezident Asociace ZZS a ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje MUDr. Marek Slabý.

RM6

Pak už je to pro záchranáře opravdu snadné. Stačí pouze vyhrnout tričko a z jeho rubu načíst potřebná data k záchraně života. Tím, že je potisk právě na rubu trika, vaše citlivá data nejsou viditelná hned na první pohled.

Záchranář je ale poučený a pozná podle zavedeného oficiálního loga na tričku a jeho nášivkách a visačkách viditelných na svrchní části oděvu, že se daná osoba rozhodla zapojit do systému RescueMe. Postiženému pacientovi pouze vyhrne tričko naruby a má k dispozici  všechny důležité indicie, které z trička vyčte.

Mezi nejčastější důvody výjezdů členů záchranné služby jsou podle statistik:

–          úraz, dopravní nehoda, akutní infarkt myokardu a cévní mozková příhoda

Hraje se o vteřiny. Ve všech daných případech je úspěšnost záchrany lidského života závislá na rychlosti, jakou se postiženému dá podat první pomoc. Pokud tedy kdokoliv trpí jakoukoliv z uvedených nebo jiných nemocí, stojí za to si tričko pořídit.

A protože je úraz uvedený na prvním místě a hned v těsném závěsu je dopravní nehoda. Možná bychom si měli tato trička pořídit všichni.

Odkaz: Tričko může zachránit život

 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *