Rychlý a účinný prostředek na sebeobranu? Pepřový sprej!

Kolikrát jste už přemýšleli nad nejhoršími scénářem, co se vám může stát večer po cestě domů?

Existuje pravidlo „Kdo je připraven, není překvapen.“ Nemusí to nutně znamenat tréninky bojového umění, protože i mistři s černým páskem tvrdí, že raději než se pustit do boje, je lepší utéct. Například proti útočníkovi s nožem je to nejlepší způsob, který můžete zvolit.

Vědět, jak se účinně bránit v případě útoku, vám pomůže i psychicky. Pro ženy i muže, staré i mladé je nejpraktičtější mít u sebe pepřový sprej. Co to je?

Extrakt z pálivých papriček

Pokud při vaření přidáte do jídla příliš mnoho pálivých papriček, při jídle lapáte po dechu a spouští se vám slzy z očí. Původcem je látka kapsaicin. Podle jeho obsahu rozdělujeme papričky na stupnici pálivosti v jednotkách tepla Scoville (SHU). Běžně dostupné papričky se pohybují v rozsahu 200 SHU – 500 000 SHU. Pro představu, pepřový sprej se pohybuje v milionech jednotek SHU. Obsahuje totiž čistý kapsaicin ve formě aerosolu.

Jak použít pepřový sprej pro sebeobranu

Díky své malé velikosti (schováte ho do dlaně) je pepřový sprej možné mít stále u sebe. Po oddělání závěru a pojistky vystříknete sprej na útočníka směrem do jeho obličeje (cílem může být člověk i rozzuřený pes).

Tip odborníka z army-store.net: „Při použití dbejte na to, aby se proud spreje nedostal k vám. Může vás také paralyzovat, a proto ruku natáhněte co nejdále od těla a až poté zmáčkněte.“

Účinky pepřového spreje

Po účinném zásahu se dostaví okamžitý výsledek. Útočník oslepne, bude ho pálit v nose, ústech a v tu chvíli nebude schopen oběť – vás pronásledovat. Špatné vidění může přetrvávat až hodinu po zásahu. Ve většině případech je nutné zavolat policii a lékařskou pomoc poté, co se dostanete do bezpečné vzdálenosti.

Nabídka pepřových sprejů na trhu

Vedle nejprodávanějšího aerosolu najdeme na trhu také další formy:

Čím užší proud, tím je obtížnější zasáhnout cíl. Avšak při úspěšném cílení jsou účinky intenzivnější. Kromě malé velikosti je výhodou také cena pepřových sprejů. Pořídíte je už od 100 Kč. Pro slečny dokonce existuje sprej, který vypadá jako parfém v růžovém obalu.

2 názory na “Rychlý a účinný prostředek na sebeobranu? Pepřový sprej!”

  1. No, dosti zavádějící je ten okamžitý účinek. To nemusí platit vždy. I sebe silnější čili paprička (osobně používám jolokii, 800 tis až milion scovilleho jednotek) nezačne pálit okamžitě, ale pálení se dostaví až x vteřin po ochutnání. a podle toho jak moc je pálivá tak moc to pálí. A s pepřákem je to úplně stejné.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient