Shopaholismus

Co je to vlastně shopaholismus, neboli, jinými slovy oniománie? Pod tímto slovem se skrývá nezadržitelná vášeň nakupování. Lidé, kteří touto závislostí trpí, se nazývají shopaholici. Jak poznáme, člověka, který touto nezastavitelnou touhou po nakupování trpí? Člověk, který tráví většinu svého času v obchodních centrech, nebo na e-shopech, může trpět, příznaky, této říkejme laicky, závislosti na nakupování. Závislost na nakupování se projeví tehdy, když zjistíme, že nakupování nás činí šťastnými, kdy nepřemýšlíme nad důsledky, které může toto neuvážené utrácení peněz s sebou nést a když si pro nakupování, zvolíme vlastní rituál. Rituálů před samotným nakupováním, může být hned několik. Před náletem na nákupní centrum si předem dobře promyslíme, co na sebe, kam pojedeme a co si hodláme koupit. Takovýto seznam přání nákupu, můžeme mít sestavený i týdny dopředu, například pokud čekáme na výplatu, či nějakou jinou finanční odměnu. Při samotné návštěvě obchodu, pak cítíme pocity štěstí, odpadne z nás veškerý stres a cítíme se sebevědomě. Jedním slovem nás samotné nakupování uspokojuje a přináší nám pocit štěstí a pohody. Neohlížíme se přitom, na naší finanční situaci a jsme schopni, například místo placení dluhů, které jsme získali díky naší vášni nakupovat, raději nakoupit nepřeberné množství nových věcí, které v danou chvíli nutně potřebujeme. Lidé, s touto závislostí, se často dostávají do finančních pastí a dalších psychických problémů. Shopaholismu se nedá zbavit, ze dne na den, je potřeba tento problém řešit delší dobu. Někdo, se ho nedokáže zbavit téměř nikdy. Nutné je, také podotknout, že ve většině případů, tento syndrom, postihuje více ženy, než muže.

Příznaky shopaholismu

V první řadě, se takovýto člověk pozná tak, že návštěva obchodního centra v něm probouzí radost a uspokojení, například jako setkání se s přáteli, či rodinná oslava. Pokud ubývají peníze na jeho platební kartě, či v peněžence v závislosti na nákupu nějakého nového kousku, provází ho pocit štěstí. Je schopný si zřídit několik, platebních kartek, na kterých bude moci čerpat do mínusu. Na splácení ve většině případů nehledí, nevadí mu vložit celou výplatu do nákupu nového zboží. Výplata takovýmto lidem může vydržet i pouze první týden. Po příchodu domů se začnou projevovat příznaky úzkosti a výčitek svědomí z nakupování a útraty peněz. S oblibou si nechávají posílat zboží v dárkových baleních, aby získaly pocit, že danou věc, jim někdo daroval. Fotí si neustále své věci a vkládají je na sociální sítě. Rádi využívají své kamarádky jako donáškovou službu, kdy jim například přinese jimi koupené tričko, pod záminkou toho, že je její a už ho nehodlá nosit, tímto předstíráním, klamou své okolí, aby nevzbuzovali vysokou pozornost svých blízkých. Svým přátelům a rodině, často „tlučou“ do hlavy, že jejich koupě byla opravdu výhodná a nešlo jí odmítnout. Jsou ochotni si nalézt i přivýdělek ke svému zaměstnání, jen proto, aby mohli více nakupovat různé drobnosti, které v mnoha případech, ani nenosí.

Jak se nakupování vyhnout?

Pokuste se, u sebe nosit jen menší obnosy peněz. Snažte se nechávat své platební karty, pokud možno doma. Nalezněte si nějakého koníčka, zálibu, která zaplní Váš volný čas. Hlavním motivem neplánovaného nakupování, je právě nuda. Naplánujte si přesně, co si daný měsíc hodláte koupit a kolik můžete investovat peněz. Když jdete do obchodu, držte se nákupního seznamu. Ušetříte si tím spoustu času stráveného v obchodě, ale i spoustu peněz.

2 thoughts on “Shopaholismus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *