Běhejte jako o život

Běhání, je v současné době velmi atraktivní a oblíbenou sportovní aktivitou, které se oddává stále více lidí. Běhání má blahodárné účinky, nejen na naši fyzickou zdatnost, ale také na naši psychiku. Běháním, jako veškerým pohybem, uvolňuje naše tělo endorfiny, tedy hormony, které jsou spjaté s naší dobrou náladou. Samotný běh, vnímá každý člověk naprosto jinak. Někdo si při běhání pročistí hlavu, odreaguje se, cítí dobrý pocit, že pro své tělo a mysl udělal něco dobrého. Jiný naopak v běhání vidí stereotyp a nudu. Pro mnoho lidí, se v současné době stává běh určitým životním stylem. Podívejme se například, na všechny běžecké maratony, se kterými se v současné době roztrhl pytel. Existuje spousta běžeckých akcí, při kterých nejenže uděláte něco pro své zdraví, ale zároveň se i skvěle pobavíte. Některé maratony jsou zaměřeny zejména tímto směrem, tedy pobavit zúčastněné. Nejedná se tedy o to, zda budete u cíle první, ale zda zažijete legraci se svými nejbližšími. Mnohdy, jsou tyto běžecké akce spojené také s určitou charitativní činností, například běh proti rakovině prsu a podobně. O důvod navíc, se těchto akcí zúčastnit. Na velkém množství těchto akcí, je také pořádán takzvaný rodinný běh, kdy mohou běhat jak maminky s kočárky, tak i celá rodina s dětmi. Tyto akce, se v současné době těší obrovskému zájmu veřejnosti a počet závodníků rok od roku roste.
Jak správně běhat?
Mnoho lidí si často klade otázku, jaká je správná technika běhání. Hlavním pravidlem je to, že běhat by se mělo především před tím, než se najíme. Člověk, by měl běhat na lačno, například ráno před snídaní, nebo mírně hladový. Nedoporučuje se běhat v žádném případě s plným žaludkem. Další důležitou roli hraje správný postoj při běhu, tedy vzpřímené tělo, ramena zakloněná mírně dozadu, uvolněný postoj a co nejpřirozenější běh. Ideální, je také nadechovat se nosem a vydechovat pusou, což oceníte zejména v zimním období. Zároveň se ale díky tomu, dostane do plic mnohem více kyslíku. Poslední důležitou součástí běžecké techniky, je došlap, který by neměl být přímo na patu, ale na špičku chodidla. Předejdeme tím případným problémům s klouby. V současné době, je k dostání nepřeberné množství knih, které obsahují i ukázková videa s různými návody jak správně běhat. Samozřejmostí jsou také různé video návody na internetu.

Co si obléct na běhání?
Běhání je velmi levnou disciplínou. Postačí Vám pouze Vaše tělo a samozřejmě velmi kvalitní běžecká obuv. Co se týče marketingových lákadel na různé typy běžeckého oblečení, tak si myslím, že jakékoliv oblečení přímo na běh je zbytečnou investicí. V létě Vám postačí bohatě tílko a legíny, či pro pány kraťasy. V zimě zase sáhneme po bundě, která nás udrží v teple. Není nutné si kupovat outfit, za několik tisíc korun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *