Dětský domov?

Děti vyrůstající v rodinném prostředí mají větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu. To dokazují dlouholeté studie i zdravý rozum každého z nás. Jsou samozřejmě situace, kdy je ústavní péče nutností, ale je tomu tak vždy? Třeba v případě, že otěhotní nezletilá dívka, je dítě automaticky svěřeno do rukou ústavu. Některé mladé maminky za své dítě bojují a dokáží jej z dětského domova dostat. Poté většinou putují do dětského centra, což je zařízení právě pro nezletilé matky, které se zde učí péči o dítě. Pobývají tu buď do dospělosti, nebo si můžou vyřídit soudní stanovení svéprávnosti (zplnoletnění) a zařídit si i s děťátkem nový domov. Ale jak si mladá maminka může pořídit byt? Pokud má fungující rodinu, která jí pomůže, je samozřejmě všechno v pořádku. Co když však rodinu nemá? Anebo jí rodina nechce nebo nemůže pomoci? Myslím, že si všichni dokážeme představit, jaké dívky se do těchto finančních problémů dostávají. Většinou to jsou mladé maminky z rodin, které žijí na sociálních dávkách, nefungujících rodin nebo i z prostředí drog a alkoholu. A když se jim nedostane pomoci, kam se asi uchýlí? Je velká pravděpodobnost, že to bude právě takové “pochybné” prostředí, z jakého samy vyrostly. A jak jim můžeme pomoct? Dívat se kolem sebe, to je samozřejmě to první, co každého napadne. Ale existují i nadace a projekty, ketré nabízejí zprostředkování pomoci potřebným. Samozřejmě zde platí známé přísloví že kdo hledá, ten najde. Mnohdy o takovýchto případech ví oblasní charita, která pomáhá tam, kde je potřeba. Ale jsou to i azylové domy pro matky s dětmi, kam se můžete zajít zeptat na konkrétní pomoc. Nebo dětský domov, kde vám můžou poradit jak maminky oslovit. Možností je spousta, jen si najít čas a chuť pomáhat.

Jsou samozřejmě i děti, které rodiče odložili schválně a nechtějí se k nim znát. Pro tyto děti jsou dětské domovy jediným řešením. Ale i tady je snaha poskytnot dítěti to nejlepší. Některé si adoptují náhradní rodiče, ty pak žijí alespoň ve fungující rodině, i když není úplně jejich. A co ty ostatní? Dnes už jsou dětské domovy zařizovány tak, aby měly děti co největší pohodlí a také aby měly svou “tetu”, která se o ně stará. Některé domovy také umožňují návštěvy dobrovolníků, kteří si s dětmi hrají a dělají si na ně čas ve svém volnu. I tady se může uplatnit plno dobrých lidí, kteří chtějí pomoct.

Neříkám, že musíme každý chodit do dětského domova a hrát si s cizími dětmi. Pomůže i finanční nebo věcný dar. A proto nebojme se nabídnout pomoc, která je mnohdy potřeba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *