Kam mizí peníze a lidé v České republice

Kam mizí peníze a lidé v České republice

Česká republika je něco jako Bermudský trojúhelník nebo černá díra. Peníze zde podivuhodně mizí neznámo kam.

Stejně tak nám mizí i šikovní odborníci. Všichni pracujeme a odvádíme nemalé daně. Pokud se ale rozhlédnu kolem po opuštěných chátrajících budovách, otřesném stavu silnic a lidech s minimálními mzdami a s podivuhodnými osudy, končících mezi řadami bezdomovců, nedovedu si to vysvětlit jinak.

Analýza poradenské společnosti Bisnode

Nových firem v poslední době v Česku vzniklo nejvíc za 9 let. V prvních 6 -ti měsících
letošního roku bylo v Česku zaregistrováno 13 731 nových firem. Oproti stejnému období roku 2015 jsou to 2 % navíc. Už loni vzniklo nejvíc společností od roku 2007.pen

  • do základního kapitálu nových firem v prvním pol. 2016 bylo investováno 9,4 miliardy Kč
  • o 2,1 miliardy víc než ve srovnatelném období roku 2015
  • ¾ celkového objemu je v základním jmění akciových společností
  • konci června je evidováno 440 910 firem
  • z toho 25 703, tedy 5,8 % akciových společností
  • z toho 415 207, tedy 94,2 % společností s ručením omezeným

Kam mizí zlaté české ručičky

Přes to všechno nejsme země, která by vyráběla a které by patřily podniky a mohla se pyšnit svými výsledky a umem. Česko je v důležitých oborech pouze montovnou a čest a sláva padne na vrub jiným. V mnoha naprosto klíčových oborech, v kterých jsme dříve vynikali, jsme nepřekonali označení jako montovna. Vyvážíme nedokončené produkty nejvíce přes Německo a odtud dokončené produkty do USA.
Už i v Polsku mají náročnější výrobu než máme my, vyváží zde na zahraniční trh své zboží
penís vyšší domácí přidanou hodnotou. Více než 1/4 polského vývozu je tvořena hotovými výrobky. U vývozu služeb pochází téměř 3/4 z polských zdrojů a pouze 1/3 je svým původem ze zahraničí.

Česko se musí vydat směrem zvýšení domácí přidané hodnoty přes vyráběné zboží a to zejména z domácích zdrojů. Ta je v naší republice čtvrtá nejnižší v EU a také jedna z nejnižších mezi zeměmi OECD. Máme nejnižší podíl domácí přidané hodnoty v klíčových odvětvích, táhnoucích naši ekonomiku nahoru. Jedná se zejména o výrobu dopravních prostředků a IT elektroniku, která se na českém vývozu podílí z 1/2. Vývoz služeb máme podprůměrný, je 2. nejnižší ze zemí V4. Více než 1/2 služeb dovážíme.

Chybí u nás na jedné straně kvalifikovaní dělníci a zároveň je 16 % zaměstnanců
překvalifikovaných. Průzkum OECD z roku 2013 dokládá, že má vyšší problém s překvalifikovaností už jen Irsko, Španělsko a Rakousko.

Kam zmizely zlaté české ručičky a zvuk našich výrobních podniků, které nám již nepatří? Dokázali jsme doslova na koleně v nuzných podmínkách udělat neuvěřitelné věci. Osud českého národa tak vyznívá poněkud smutně. Kéž by se už nahoře v naší vládě našel někdo, kdo by měl vlastenectví v krvi a dokázal naše šikovné a zručné lidi vést. Jinak se staneme opičkami, které se naučí dělat mechanicky svou jednoduchou práci a zapomeneme i na to, co jsme uměli dřív.

Zdroj:

Nových firem v Česku vzniká nejvíc za devět let

Česko je v důležitých oborech stále jen montovnou

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient