Malováním proti stresu

Stres má na lidský organismus velmi nepříznivé účinky. Denně jsme vystavováni nadměrnému stresu, a to na každém kroku. Stresovat nás může zaměstnání, rodina či dosavadní životní styl. U člověka, jenž je dlouhodobě vystavován nadměrnému stresu se může po čase projevit také syndrom vyhoření. Dnes je důležité pracovat na 110 % a to nejlépe 7 dní v týdnu. Často si lidé přejí, aby měl jejich den více jak 24 hodin. Bojovat proti stresu se samozřejmě dá různými způsoby. V posledních letech si lidé velmi oblíbili omalovánky pro dospělé, které se stresem úspěšně bojují a to dokonce déle než si myslíme. Omalovánky pro dospělé nejsou vynálezem 21. století, jejich historie sahá mnohem dále.

Tajemství omalovánek

Dříve byly omalovánky jako takové spojovány především s dětmi. V sedmdesátých letech devatenáctého století se v New Yorku objevili první omalovánky pro děti. U dětí tyto krásné kresby, které mohli sami vybarvovat, vzbudili obrovský zájem. V šedesátých letech se objevily první omalovánky pro dospělé, ve kterých Barbra Streisand prosí o vybarvení jejího smutného života, veselými barvami. Postupem času se začalo objevovat stále větší a větší množství satirických omalovánek, ve kterých se zesměšňoval například šéf nebo hlavní nadřízený. Výjimku netvořili ani politicky založené satirické omalovánky, které si svoji popularitu zachovali dodnes. Úkolem takto koncipovaných omalovánek byla především snaha, odbourat u lidí hromadící se stres a pomoci jim večer usínat s čistou hlavou. Při vybarvování kreseb je člověk nucen používat jinou část mozku, tu kreativní. Z tohoto důvodů je vybarvování tak uvolňující činností. Z velkého množství omalovánek na trhu si jistě každý vybere to pravé pro sebe. Lidé tedy mohou vybarvovat přesně to, o co mají zájem. Tyto vlastnoruční výtvory, si velká spousta lidí nechává také na památku či s nimi zdobí svůj byt.

Proč omalovánky?

Někteří odborníci, omalovánky předepisují svým pacientům stejně tak jako léky. Tento lukrativní byznys, který je mezi veřejností více známý až v posledních letech, je bezpochyby výnosný. V dnešní zrychlené době je otázka stresu velmi aktuální. V zaměstnání i doma jsou na jedince kladeny stále větší nároky. Z tohoto důvodu se lidé snaží hledat řešení, jak jednoduše vypnout. Omalovánky jsou každopádně mnohem lepším řešením v tomto boji, než například pití alkoholu či jiný druh závislosti. Člověk se jednoduše vymaluje ze stresu a starostí.

Probuďte v sobě umělce?

Mnoho lidí mnohdy netuší, jaký talent se v nich skrývá. Někteří po vyzkoušení omalovánek přechází přímo k malířskému plátnu. Naleznou v sobě jednoduše něco, co v nich dlouhou dobu dřímalo. Pro někoho to může být například i začátek slibné kariéry nebo alespoň příjemného koníčka. Spousta z nás se při vybarvování vrátí zpátky do dětských let.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient