Naše Země pláče a trpí horečkou

Naše Země pláče a trpí horečkou

Neustále je kolem nás něco, co odvádí naši pozornost od důležitých věcí. Naše Země trpí a stůně. Její horečnaté stavy nás ale nechávají chladnými. A horečka naší Země nezadržitelně stoupá. Lámou se neustále teplotní rekordy, vody je tak málo, že bychom měli být na poplach. Čas zavolat lékaře a poprosit jej o pomoc již dávno minul. Už dávno před lety jsme měli reagovat a řešit problémy. Příznaky  nemoci se zhoršují s každým dnem.

Závěry, které zveřejnila výroční zpráva amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší, NOAA o stavu klimatu na planetě Zemi za loňský rok, jsou víc než alarmující. Na velmi obsáhlé zprávě se podílelo celkem 450 vědců z celého světa.

Roste celosvětová teplota a to úplně všude. Naše moře a oceány trpí tím, jak musí do sebe absorbovat rekordní množství tepla, které se neustále zvyšuje. Naše zásoby podzemní vody jsou naprosto alarmující. Jsou na historicky nejnižší úrovni a bude asi hůř. Tyto změny extrémně ohrožují zvířata. Stoupající teplota velmi negativně ovlivňují celé populace zvířat. Velmi rychle se také rozšiřují toxické mořské řasy, zejména u severozápadního pobřeží Tichého oceánu.

Celá zpráva zahrnuje 50 různých klimatických aspektů. Těmi nejvíce doslova palčivými jsou právě markantně rostoucí teploty. Mnoho států včetně velkého Ruska anebo Číny zaznamenala již v loňském roce vůbec nejteplejší roky v historii. Jižní Afrika naměřila nejvyšší teplotu, která kdy byla na naší Zemi zaznamenána, a to během října. Byla neuvěřitelných 48,4˚C.

93 % této tepelné energie, kterou v ovzduší zachycují částice skleníkových plynů, se pak přímo dostává do našich oceánů. Teploty vody jsou rekordně vysoké a je to znatelné nejen u hladiny, ale už i ve větších hloubkách. Jak se na to tváří mořští živočichové se můžeme jen domnívat. Už nyní vědci ale dokládají nepříznivý vliv tohoto klimatického vývoje na všechny populace tučňáků či mrožů. Souvislosti s oteplováním jsou ale mnohem větší. Markantně klesá objem ledového území nejen v Arktidě, ale všech ledovců po celém světě.

Způsobeno je celé toto dění zejména kombinací dvou faktorů. Jednak klimatického jevu El Niňo, který je zřejmý. Lví podíl na tom ale máme my lidé. Globálního oteplování je z velké míry zapříčiněno lidskou činností. “Je to jako vstříknout do již beztak napjatého klimatického systému dávku steroidů,” komentoval kombinovaný vliv přírody a člověka na klima profesor meteorologie z oklahomské univerzity Jason Furtado.

Pokud se nezačneme rychle starat o to, co se děje s naší zemí, tak se nám také může za nedlouho stát, že naše země horečnaté stavy už nevydrží. Vzepře se v bolestech a posledních křečích a známka života bude na dlouho vymazána z povrchu zemského.

zdroj:

Horečka Země stoupá: Lámou se teplotní rekordy, vody je málo, tvrdí zpráva o klimatu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *