Strašák jménem sociální síť

Fenoménem dnešní moderní doby se stala právě sociální síť, která se mezi lidmi začala šířit stejně rychle jako nakažlivý virus. Zaútočí nenápadně, nenásilnou formou, vy jí posléze propadnete a stanete se závislými. V dnešní době se stávají závislými bohužel stále více i malé děti, které umí sotva mluvit. Místo prvních slov v podobě máma a táta, často rodiče slyší slova jako tablet, mobil a podobně. Ve svém okolí známých lidí jsem se setkala hned s několika extrémními variantami těchto závislostí. Menší děti, zhruba do 7. roku života tráví čas na tabletu, či mobilu spíše hraním různých her, kdežto starší děti od 8. roku života si už rády zakládají různé účty na sociálních sítích, aniž by věděla, jaká nebezpečí na ně na těchto sítích čekají. S kyberšikanou nebo kyberstalkingem se setkalo téměř každé čtvrté dítě v rozmezí 10 až 15 let.

Vliv moderní technologie na děti

Jako první případ dítěte, závislého na těchto moderních technologiích uvedu chlapce, kterému je teprve 10 let. Jeho babička mu místo hraní her typu „Člověče, nezlob se“, nabízí tablet. Pokud jí připadá, že se vnuk nudí, či má špatnou náladu, nespraví to koláč, či domácí buchty, spraví to jedině tablet. O Vánocích si jako první musí otevřít virutální dárky ve své hře, než si přejde otevřít ty opravdové pod stromeček. Druhým případem je holčička, které jsou teprve 3 roky a dokáže při vybití tabletu spustit nekonečný řev. Uklidnit ji dokáže pouze náhrada ve formě mobilního telefonu.

Dospělí a sociální sítě

Pokud se budeme zaobírat vlivem sociálních sítí na dospělého člověka, který také miluje virtuální realitu. Setkáváme se stále více s lidmi, kteří pokud nesdílí své pocity z návštěvy koupelny, restaurace, školy či práce, cítí se jako by nežili. Musí vše především vyfotit, sdílet, dát hashtag na Instagram a podobně. Smutné na tom všem je, že mnohdy se jedná o lidi, kteří už jsou v pokročilejším věku a tato éra sociálních sítí je v mládí minula a teď se cítí být více cool a mladší, pokud mají alespoň svůj účet na Facebooku.

Rizika

Rizik spojených se sociálními sítěmi je hned několik. Pro děti a dospívající, je to zejména kyberšikana, sexting, kyberstalking a podobně. V některých případech tyto útoky na sociálních sítích končí až například sebevraždou jedince, který se stal terčem útoků. Pro dospělé se může stát osudovým například nesprávný status na jejich účtu na Facebooku, týkající se buď zaměstnání, či partnerského vztahu. Nebo také mnohými opomíjené sdělování jejich polohy a zveřejňování informací týkajících se našich plánů na výlet, či statusy typu, „Celá naše rodina si právě užívá dovolené v Chorvatsku“. Pro mnoho zlodějů se takovýto veřejný status může stát impulsem. Je zejména velmi důležité chránit své soukromí a soukromí našich blízkých. Je nutné na tyto věci dávat velký pozor a naučit používat správně sociální sítě i naše děti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *