Závislosti 21.století

Moderní doba si žádá moderní typy závislostí. Pokud pomineme závislost na mobilních telefonech, kterou bereme již jakou součást každodenního života. Nalezneme v nabídce ještě spoustu dalších závislostí, kterými trpí v dnešní době stále více lidí.
Elektronika
Ať již to chcete slyšet, či ne jsme závislí na elektronice. To znamená na počítači, na notebooku, na tabletu či již zmiňovaném mobilním telefonu. Neustálé kontrolování příchozí pošty, laiků na facebooku, či focení selfie, patří k našim denním rituálům stejně tak, jako pití kávy. Malé děti si vytváří závislost ještě dříve, než se naučí pořádně mluvit. Můžeme být závislí například na počítačových hrách, na Xboxu či na některé ze sociálních sítí. Závislost na sociálních sítích a na internetu se může negativně podepsat jak na vašem zdraví, tak například na partnerském vztahu. To samé platí například u hraní počítačových her, kterým v dnešní době propadá velká část, zejména pánské populace.
Nakupování
Doby minulé, kdy se dalo pořídit pouze jedno tričko se stejným vzorem na pět způsobů či byly k dostání pouze jedny džíny, už jsou dávno pryč. V dnešní neomezené době možností máme takový výběr oblečení a doplňků, že nevíme jaký si koupit dřív. Sortiment zboží je velmi široký a také velmi lákavý. Zejména ženy mají problém se závislostí na nakupování, který nese odborný název „shopaholismus“.
Cvičení
Moderní trend je mít pěknou a vyrýsovanou postavu. V tomto případě hovoříme o mužském i ženském pohlaví. O závislosti nehovoříme v případě, kdy se věnujeme intenzivně určitému sportu, závislost přichází až tehdy, kdy se pro nás sport stane být důležitějším než zaměstnání či rodina. V tomto případě nastává problém, který většinou souvisí také s poruchami příjmu potravy. Touha po ideálním těle se z ničeho nic stane problémem, který nám začne přerůstat nad hlavu.

Plastické operace
Tento druh závislosti není až tak častý, ovšem objevuje se. Jedná se o touhu po dokonalém vzhledu. Člověk s touto závislostí může být sebekrásnější, a přesto nebude se svým vzhledem spokojený. Tito lidé jsou ochotni do svého vzhledu investovat obrovské částky. Příklady za vše jsou například jedinci, kteří chtějí vypadat jak Ken, či Barbie. Tato porucha se také nazývá dysmorfofobie. Je to choroba nespokojenosti se svým vlastním tělem.
Závislost na sladkém
Tato závislost se projevuje obrovskou chutí po sladkém, tedy po všem co obsahuje určité množství cukru. Je prokázáno, že tato závislost může být dokonce i silnější, než závislost na kokainu či heroinu. Zhruba 11 % populace se s touto závislostí potýká. Tato závislost může přinést ovšem nespočet zdravotních problémů, jakými jsou například cukrovka či různá kardiovaskulární onemocnění. Ideální množství cukru denně, které by měla přijmout žena je maximálně šest lžiček, u mužů devět.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient