Malebné Mikulovsko – nedělní čtení

Za krásou přírody

Mikulovsko je kraj, který stojí za to navštívit. Ocitnete se zde v překrásné nevšední krajině plné rozmanité přírody. Je to unikátní část našeho území, které je chráněno českými, evropskými i světovými ochranářskými organizacemi. A pokud ji navštívíte, zjistíte, že je oceněna a chráněna právem.

Vrch Děvín

Vrch Děvín se nachází v 554 m n. m. a je nejvyšším bodem Pálavy. Jeho siluetu neodmyslitelně tvoří i zřícenina hradu Děvičky. Oblast je mistrně dotvořena spolu se sousedním vrchem nazývaným Kotel a také Soutěskou. Tím tvoří Děvín nejcennější, nádhernou, přírodní pálavskou rezervaci, která byla vyhlášena v roce 1946. Po zajímavostech rezervace provádí velmi dobře vytvořená a značená naučná stezka, vedoucí po turistických trasách.

lrg_dsc_5553_panorama1

Stolová hora

Stolová hora se nachází v 458 m n. m., bělostné vápencové bradlo zakončené plochým vrcholem a je jednou ze skvostných dominant Pálavy. Právě toto její území je od roku 1951 chráněno jako národní přírodní rezervace Tabulová, Růžový vrch a Kočičí kámen. V této rezervaci žijí mnohé vzácné druhy rostlin a živočichů a mnozí z nich se vyskytují pouze zde.

Jeskyně Na Turoldu

Podzemní systém jeskyně Na Turoldu se nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold. Tento je součástí města Mikulova. Dohromady s jeskyní s názvem Liščí díra, zde vytváří více než 2 km chodeb, nádherných síní a dómů, které se staly domovem pro vzácné druhy netopýrů.

Od roku 1946 je Turold také chráněný jako přírodní rezervace. První zmínky o této jeskyni na Turoldu jsou dochovány již z roku 1669. Ta byla bohužel později zničena nešetrnou těžbou vápence. Současný systém dómů a chodeb byl objeven v roce 1951 a od roku 2004 je jeskyně znovu zpřístupněna pro veřejnost. Je zde otevřena trasa v délce 300 metrů.

jezerni-dom-foto-petr-zajicek_denik-6001

Návštěvníci zde mají dojem procházky po dně jurského moře. Skvostná krápníková výzdoba se zde vyskytuje vzácně. Průchod do spodního patra vyniká vzácnou „turoldskou výzdobou“, která připomíná svými tvary mýdlovou pěnu. Spodní patro je tvořeno strmě klesajícími chodbami, uzavřenými vodou. V hloubce 37 metrů se zde nachází nádherný jezerní dóm s 8 m hlubokým jezerem. Turold zpřístupňuje naučná stezka, na kterou navazuje geopark, představující 17 základních hornin.

Svatý kopeček

Svatý kopeček se nachází v 363 m n. m. a je jedním krásných z kopců Pavlovských vrchů. Původně se mu říkalo Tanzberg , tedy Taneční vrch. V roce 1622 byl Kardinálem Dietrichsteinem přejmenován na Svatý kopeček. Bylo to poděkování za překonání morové rány. V roce 1623 na svátek Navštívení Panny Marie zde kardinál osobně na jeho vrcholku položil základní kámen poutní kaple. Ta byla později přebudována na kostel sv. Šebestiána.

Současně nechal podél cesty na vrchol postavit sedm pašijových kaplí. Od 18. století má křížová cesta už 14 kapliček. Poutní místo Svatý kopeček získalo nejen nové jméno, ale i duchovní rozměr. Na Svatý kopeček se poutníci vydávají dodnes a to každou první neděli v září už od roku 1623. Svatý kopeček je od roku 1946 opět chráněn jako přírodní rezervace.

V jeho okolí je nádherná příroda. Je zde velmi bohatá lokalita vzácných nezelených cizopasných rostlin. Pravidelně zde také hnízdí největší evropská sova, Výr velký.

22151

Novomlýnské nádrže

Vodní dílo Nové Mlýny, nejlépe uvidíte přímo z Děvína. Bylo zde vybudováno v letech 1975–1988 v oblasti soutoku tří řek Dyje, Jihlavy a Svratky. Jeho celková plocha je 3 226 ha. Horní Mušovská a Dolní Novomlýnská nádrž slouží k rekreaci Střední Věstonická je ornitologickou rezervací vzácného ptactva.

Rybník Nesyt

Největší moravský rybník Nesyt s rozlohou 315 ha je součástí Lednických rybníků, které jsou jednou z nejstarších rybničních soustav na Moravě. Liechtensteinové zde v roce 1418 zakoupili pozemek pro vytvoření rybníka a Nesyt, stejně jako ostatní rybníky Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský, už od 15. století trvale slouží k chovu ryb a plně se využívají. Všechny dohromady i se Zámeckým rybníkem v Lednici jsou rybníky od roku 1953 opět chráněné jako národní přírodní rezervace.

4v6b8397

Kraj vína

Zdejší krajina je opředena historií a dávnými tajemstvími lovců mamutů a Keltů žijících na našem území. Dle tradujících se pověstí, je toto území protknuto dušemi zapomenutých osudů vojáků X. římské legie. Ti zde dle legendy zasadili první sazenice vinné révy a tato tradice se zde po staletí zachovává.

4v6b8599_1

V malé obci Dolní Dunajovice najdete rodinné vinařství s názvem Víno Jarmila s.r.o., ve kterém předává lásku do lahodného vína, vinař Ing. Miroslav Kovács a jeho manželka Jarmila. Rodinné vinařství si zachovává charakter malého a útulného rodinného podniku. V každé sklence vína je cítit chuť osobní zkušenosti a hlubokého poznání. Víno ke zdejším krásám neodmyslitelně patří.

Toužíte-li se dozvědět více o tom, jak se víno vyrábí, o jeho odrůdách, barvě, chuti i vůni a chcete jej ochutnat, podívejte se na stránky Víno Jarmila.cz. Můžete se zde rovnou objednat na příjemnou degustaci vín v úzkém kruhu a rodinném prostředí ve vesničce Dolní Dunajovice.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient