Pes je nejlepší přítel člověka

Pes je bezpodmínečně nejlepším přítelem člověka. Pes si vytváří svou osobnost podle svého majitele. Psi dokážou změnit naši povahu i náš celý život. Když už se občas zdá být všechno ztracené a zbytečné, je právě pes naším hnacím motorem, jelikož má uklidňující vlastnosti na lidský mozek. Pes je hojně využíván i v mnoha profesích. Pomáhají postiženým dětem, nevidomým nebo policii či armádě. Pes je užitečný tvor, který se dá využívat i pro lovení zvěře a podobně. Pes je jedním z neoblíbenějších domácích mazlíčků vůbec. Je to velmi citlivý a inteligentní tvor, který si rozhodně zaslouží naši pozornost a lásku.

Psí inteligence

Takzvaná psí inteligence se posuzuje hned z mnoha aspektů. První aspekt, tvoří instinkt daného zvířete. Velmi těžko se mnohdy rozpoznává. Dále se u psů sleduje schopnost, jak rychle se pes učí novým věcem a jak řeší konkrétní situace. Nezbytnou součást tvoří také poslušnost psa a respekt vůči svému majiteli. Díky poznatkům a různému vědeckému bádání lze snadno sestavit seznam nejinteligentnějších psů vůbec.

Pes a jeho smysly

Každý pes je samozřejmě vybaven smysly, které ho genetika nutí neustále využívat. Například ne velmi známé plemeno s názvem Bernský nebo Švýcarský honič. Toto plemeno se využívalo a dodnes i využívá zejména k lovům. Výrazně dlouhé uši, které jsou pro toto plemeno typické, dělají z těchto psů unikáty mezi milovníky loveckých plemen. V dnešní době se toto plemeno může využívat k honům, ovšem jeho přešlechtění ho některých smyslů zbavilo a mohou se mezi jedinci vyskytovat i psi, kteří se naopak bojí výstřelů z pušky. Přešlechtění některých psů je tedy výrazně znát na povaze daného plemene. Tento pes ovšem vyčnívá z řady především svou velmi citlivou a empatickou povahou. Je vhodný k dětem i starším lidem. Své lovecké sklony se v tomto plemeni nezapřou. Každá vycházka s tímto psem, vás přesvědčí o tom, že máte čest opravdu s loveckým psem, v mnoha případech s citlivou duší.

Border kolie

Dalším velmi energetickým psem je Border kolie. Euforii tento pes zažívá především tehdy, je-li s ním započatá nějaká fyzická či psychická akce. Border kolie miluje hraní a lidi. Kladně reaguje na povely a je velmi inteligentní.

Pudl

Tento čtyřnohý přítel je dalším velmi inteligentním psem, kterého si každý zamiluje. Je velmi společenský a přátelský. Nesmírně miluje hry a lidi. Za odměnu udělá cokoliv. Velmi oblíbení jsou tito psi zejména pro milovníky psích výstav.

Labradorský retrívr

Tento neskutečně chytrý a krásný pes si zaslouží pozornost snad každého. Je spolehlivým pomocníkem záchranářů či handicapovaných osob. Rychle se učí novým věcem a jeho inteligence je nesmírná. Tito psi jsou skvělými vodícími psi nevidomých i pomocníky při terapiích s dětmi, kteří trpí určitým postižením.
Pes je tedy jednoznačně velmi užitečným zvířetem, které musí snad každý milovat. Nadání různých psích plemen nás každý den překvapuje. Pes je velmi citlivý tvor, který pozná, když je člověku špatně něco cítí pocit štěstí. Pes je takzvaný terapeut nás všech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *