Jak jsem se zamilovala do Londýna

Studovala jsem filozofii na vysoké škole a moje angličtina byla více než dobrá, tedy alespoň jsem si to myslela. Angličtinu jsem studovala jak na střední, tak i na vysoké škole, a to vždy s výborným prospěchem.

Ve třeťáku se rozhodla studovat jeden semestr v Londýně v rámci programu Erasmus. V Londýně jsem byla před tím jen jednou, a to pouze na prodloužený víkend s rodiči. Můj tatínek pracuje v zahraniční firmě, kde denně mluví anglicky a proto vše domlouval a zařizoval. No a já jsem se ke slovu moc nedostala.

Nicméně jsem se tenkrát zamilovala, ne do chlapce, nýbrž do Londýna. Těšila jsem se, že když tentokrát pojedu sama, ověřím svoje znalosti v praxi. Moje psaná angličtina byla výborná, což mě hodně usnadnilo přípravnou fázi, všechno to papírování před odjezdem.

Moje „perfektní“ angličtina dostala ránu hned na startu

Moje sebevědomí dostalo ránu hned při příjezdu. Měla jsem sraz se svoji domácí na Viktorii. Začala mě vykládat o mých spolubydlících, vysvětlovat podmínky pobytu, ale já jí vůbec nerozuměla. Nebylo mě jasné proč, a když mě řekla, že pochází ze severu Anglie, oddechla jsem si.

Ujistila jsem se, že právě v tom je ten problém a hned po ubytování jsem utíkala vyřídit potřebné formality na studijní oddělení. A znovu! „Já jim vůbec nerozumím“, zpanikařila jsem! A v tom mě to došlo.

Na střední a vysoké škole jsme neměli rodilé mluvčí a já tudíž umím anglicky perfektně psát, číst a obstojně mluvit, ale nerozumím Londýňanům. Plně jsem si uvědomila, že studovat angličtinu v Brně pouze na střední a vysoké škole nebylo úplně to nejlepší rozhodnutí.

Slzavý návrat domů

Po třídenním pobytu v Londýně jsem si se slzami v očích uvědomila, že to nezvládnu. Měla jsem domluvenou brigádu ve firmě vyvíjející počítačové hry pro dospělé a díky mému perfektnímu psanému projevu očekávali, že budu bezvadně jak mluvit tak i rozumět. Nešlo to a já se vrátila domů. Po návratu jsem narazila hned na první problém.

Zachránil to tatínek

Studium v Brně jsem na rok přerušila a musela jsem se rychle rozhodnout, co budu celý dlouhý rok  dělat. Tatínek, který chápal moje rozladění z první velké prohry, studoval japonštinu v Brně v jazykové škole PELICAN.

„Tam Tě rozmluví a naučí Tě rozumět i Londýňanům, uvidíš“, utěšoval mě. „Mají výborné lektory angličtiny i rodilé mluvčí. Já sám po roce a půl studia japonštiny už docela obstojně mluvím! Přihlas se na roční pomaturitní studium angličtiny v Brně do PELICANa, to ještě stihneš“, přesvědčoval mě.

S cenou Last minute jsem si ušetřila na kozačky

A opravdu, ve škole PELICAN byla možnost se ještě na konci září přihlásit do pomaturitního kurzu angličtiny, a to i s velkou slevou v rámci akce Last minute. Díky tomu jsem si ušetřila na krásné kozačky. No, jednoduše jsem o slevě našim neřekla ani slovo 😉

V PELICANu mě ještě nabídli studium druhého jazyka zdarma. Vybrat jsem si mohla z ruštiny, francouzštiny, němčiny nebo španělštiny.  Tatínek mě inspiroval se svojí japonštinou. Vybral si poměrně těžký druhý jazyk a tak jsem šla do kurzu francouzštiny.

V PELICANu jsem ne nenudila

V PELICANu to bylo super! Měli jsme lektora, který sice vypadal jako můj kamarád Radek, který se živí tím, že maluje komiksy. Měl vlasy jen na půl hlavy a celkově vypadal spíš jako moji spolužáci z výšky než jako učitel.

Ovšem angličtinu měl perfektní! Strávil 5 let v Londýně, kde studoval nejen angličtinu, ale i pedagogiku. Jednou týdně nás učil rodilý mluvčí, kterému jsem po měsíci studia bezezbytku rozuměla. Náš učitel „pankáč“ měl pro mě i spoustu rad a vychytávek, jak posílit své poslechové dovednosti.

Po roce znovu v Londýně se státní zkouškou a francouzštinou

Jelikož jazyková škola PELICAN je s právem státní jazykové zkoušky, odnesla jsem si ze školy nejen znalosti francouzštiny, ale i Státní zkoušku všeobecnou na úrovni C1. Vrátila jsem se po roce do Londýna s perfektní angličtinou a obstojnou francouzštinou.

Nyní v Londýně žiji už 5 let se svým manželem z Paříže. Díky škole PELICAN jsem si totiž našla v Londýně nejen velmi dobrou práci, ale i manžela, kterému bych bez studia francouzštiny v PELICANu jen stěží něco řekla.

S PELICANem na věčné časy“, řekla jsem si a přihlásila svého francouzského muže do kurzů češtiny v Brně do jazykové školy PELIKAN. A on vždy během naší dvouměsíční dovolené v Brně pilně studuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *