Svět je všem otevřen – o dovolené na míru si nemusíte nechat zdát

Současné možnosti cestování dávají prostor na krásné zážitky i těm, kteří by ještě před pár lety o každoroční dovolené pouze snili. V současné době už však nic není nemožné, a tak záleží už jenom na vašem odhodlání, přání a výdrži v googlení. článku budu vycházet především z vlastních zku- šeností, abych vám mohla dát dobré důkazy.venice-378291_960_7201

Neznám mnoho lidí, kteří by postrádali touhu jednou za čas opustit naši zem a podívat se za hranice. Tužby po objevování a poznávání mohou být různé, ovšem v dnešní době už jen málokteré z nich zůstávají nesplnitelné. Letos se mi podařilo absolvovat s přítelem nádhernou dovolenou v Benátkách a co víc – za takovou částku, že jsem na náš pobyt musela vydělávat pouhý týden. Jsme studenti, takže si asi dovedete představit, že se v milionech neutápíme. A přitom to byla dovolená skoro se vším všudy: letecky, na 5 dní, ubytování nedaleko města s pravidelným autobusovým spojením do Benátek, s restaurací, bazénem a malým obchůdkem. Jediné, co jsme si s přítelem nezařizovali byla strava, protože jsme chtěli hodně času trávit návštěvami památek a také nějakým tím lenošením, takže jsme počítali s eurama navíc a plánovali jsme jídla spontánně.

Co k tomu všemu bylo třeba? Tak nejdříve odhodlání a trpělivost. Když se zrodil v hlavě nápad, za- čala jsem od výběru letenek. Na internetu můžete najít opravdu mnoho webových portálů s nejlevnějšími letenkami, např.: pelikan.cz, letuska.cz, kiwi.com, kralovna.cz, skyscanner.cz, atd. Zadá- te datum, místo a hledáte, ovšem některé weby dokonce nabízejí i možnost výběru nejlevnějšího měsíce. Pak si musíte přizpůsobit vybrané datum letenkám, nicméně to nebývá velký problém, plánujete-li dovolenou delší dobu dopředu. Což ostatně doporučuji, protože čím dříve se poptáte na letenky a ubytování, tím levnější seženete.

Část první, dopravu, jsem si mohla odškrtnout. Letenky vyšly na 4800,- se všemi poplatky. Přišla část dvě, ubytování. Opět vám internetová síť nabídne mnoho portálů, kdy si lze zabookovat nejlevnější možný hotel. V dnešní době už se ovšem nemusíte vázat jen na hotely, existují i stránky airbnb.com, kde máte možnost pronajmout si přímo dům, byt nebo pokoj u někoho z místních obyvatel. Ceny bývají přijatelné ba až velmi příjemné. Záleží už pouze na vaší chuti. Pokud dáváte přednost hotelu, jsou tu pro vás stránky jako booking.com, hotels.com a nebo opět skyscanner.cz, kde si přímo můžete nastavit i parametry hotelu (např.: stravu, vzdálenost od letiště, maximální cenu). My jsme dali přednost hotelu, našla jsem ubytování 10 km od Benátek, kde měli navíc vlastní autobusové spojení přímo na okraj města, za téměř zanedbatelnou částku. Autobus jezdil minimálně jednou do hodiny.

venice-1524263_960_7201Ubytování splňovalo všechny naše nároky. Vlastní koupelna, klimatizace, dvě pohodlné postele, čisto. Restaurace v objektu. Cena: 3600,- i s místním poplatkem.

Poslední věcí, která byla ze všeho nejdražší, byla hotovost v eurech. Záleží na každém jednotlivci, jak moc bude chtít utrácet, ale myslím, že to všichni známe nebo minimálně zvládáme odhadnout.

Tohle je ten více dobrodružný způsob “jak na dovolenou”. Pro ty lenivější existuje mnoho cestovních kanceláří, které také tlačí ceny dolů. Vyberete si místo, typ zájezdu a o program máte většinou postaráno. Nebo jsou tu ještě četné nabídky pobytů na slevových portálech, kdy většinou kromě ubytování máte na voucheru i slevy nebo volné vstupy do aquaparků, muzeí, galerií či na hrady a zámky. Zase se to liší nabídka od nabídky.

Nenechávejte cestování až na důchod. Možností je mnoho a dnes se dá skutečně zajistit dobrá a kvalitní dovolená za drobnou částku. Někdy možná za představovanou částku nenajdete vše přesně podle vašich přání, ale nějaký uspokojivý kompromis tam určitě bude existovat. Léto sice končí, ale život ne, tak si vezměte v práci pár dnů volna a vyrazte poznávat všechny krásy světa!

Alena Martincová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *