Jóga smíchu léčí

Už jste někdy slyšeli o takzvané józe smíchu? Pokud ano, určitě na vás tato podstatně nová metoda cvičení zapůsobila trochu s obavami, což je přirozené. Vidět místnost plnou lidí, kteří se bezdůvodně smějí je opravdu trochu zarážející. Ovšem někteří z vás tyto předsudky hodí za hlavu a pomyslí si, že je to něco snového a celkem i legračního. Jóga smíchu, stejně tak jako ostatní druhy sportů, není pro všechny. Lidé trpící epilepsií, psychiatrickými problémy, vysokým krevním tlakem či ženy ve vyšším stádiu těhotenství, by se tomuto nevšednímu druhu cvičení měli raději vyhnout. Pro ty ostatní, je nejlepším vysvětlením principu jógy smíchu, alespoň jedna lekce se zkušeným „smíchovým“ instruktorem.

Jak jóga smíchu funguje?

I když to bude znít velmi zvláštně, jóga smíchu není pouze o smíchu. Smích je spíše výsledný projev celého cvičení. V průběhu lekce jógy smíchu, budete s instruktorem dělat takzvané smíchové cviky nebo budete užívat takzvaný cvičný smích. Cílem cvičného smíchu, je aktivovat ten skutečný. Naše tělo totiž nedokáže udělat rozdíl, mezi cvičným smíchem a tím skutečným smíchem. Cvičný smích, tudíž ten přirozený aktivuje. Co je hlavním cílem takovéto lekce jógy smíchu? Především jde v první řadě o to, aby se člověk emocionálně a také psychicky uvolnil. Tím pádem, aby alespoň na krátkou chvíli ztratil kontrolu nad sebou samým. Tuto vlastnost, kterou nazýváme ztrátou kontroly na sebe samým, totiž v tom bezpečném prostředí zažíváme bohužel pouze velmi zřídka. Ve vrcholné fázi celého tréninku, se dostaví takzvané vpuštění biochemických látek do našeho organismu. Mezi tyto látky patří především naše dobře známé hormony štěstí, endorfiny. Lektoři této fází, říkají ponoření do smíchu. Kromě samotného uvolnění zažijete také takzvané vyprázdnění hlavy, které s sebou přináší stav, kdy odhodíte veškeré své myšlenky i stres a budete si užívat pouze daný okamžik. Při ponoření se do smíchu, totiž nemáte v žádném případě čas na to, myslet co bylo včera nebo co je potřeba udělat v práci.

Co si odnesu ze cvičení?

Z lekce jógy smíchu, která trvá ve většině případů jednu až tři hodiny, si odnesete především čistou hlavu a nově načerpanou energii. Budete se cítit naprosto uvolněně a odpočatě. Existují i vícedenní semináře, kde se dostane i na cvičení různých dalších aktivit, pro které například není v klasických hodinách místo. Některé jedince může ovšem po trénincích, které jsou intenzivní, bolet bránice či obličejové svaly. Je prokázáno, že smát by se měl každý člověk, minimálně 5 až 10 minut denně. Ovšem tento smích by měl být v kuse a takzvaný brániční, nemluvíme zde o smíchu, který vychází pouze z hlasivek. Pokud se budete pravidelně smát, budete se cítit emocionálně a psychický vyrovnaní a zdraví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient