Mušovská jezera – nedělní čtení

O nádržích

Pokud chcete vyrazit na plavbu Pálava, loď s poetickým názvem Věstonická Venuše kotví v přístavu v autokempu ATC Merkur Pasohlávky, odkud se vyjíždí na okružní plavbu po Mušovském jezeře.

Mušovská nádrž, zvaná též Vodní nádrž Nové Mlýny I. nebo Horní nádrž, je údolní nádrží na řece Dyji.  Je první ze tří na sebe navazujících nádrží vodního díla Nové Mlýny, vybudovaných v letech 1975–1988.

5507501

Další částí přehrady Nové Mlýny je Věstonická nádrž, označovaná Vodní nádrž Nové Mlýny II nebo Střední nádrž.  Věstonická nádrž byla jako jediná ze tří nádrží ponechána přírodním procesům.

Novomlýnská nádrž, nebo taky Vodní nádrž Nové Mlýny III nebo Dolní nádrž je závěrečná ze tří na sebe navazujících nádrží tohoto vodního díla.

bg-header-novemlyny-901

O řece

Dyje, německy Thaya, je řeka v Dolním Rakousku a v České republice v Jihomoravském kraji. Název řeky sahá až do období před Kelty. Indoevropský kořen původu ,,dheu“ ve významu ,,téct“, byl v době římské zkomolený právě na ,,dujas”, z čehož staří Slované odvodili v 7. až 8. století ,,Dyja”. Bavorští kolonizátoři Východní marky, tedy Rakousku, pak název ,,Dyja” v 11. století zkomolili na ,,Taja”. Kosmova kronika česká řeku ,,Dyji“ zmiňuje v roce 1082.

14783-nove-mlyny-vodni-nadrz-950x6501

Moravská Dyje pramení nedaleko obce Panenská Rozsíčka kousek od Třešti na Jihlavsku v Českomoravské vysočině. Dyje se pak zvětšuje po soutoku s Rakouskou Dyjí pod hradem Rakousem, ,,Raabs“ v Rakousku. Údolí řeky Dyje tvoří kaňon a část mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem byl v roce 1991 vyhlášen Národní park Podyjí.

Dyje tvoří unikátní říční fenomén s meandry, údolími, bočními přítoky, skalními útvary a kamennými moři. Je zde velké množství rostlinných a živočišných společenstev, lesostepy, dubohabřiny, panonská oblast. Na vyhlášený Národní park Podyjí navázalo vyhlášení Národního parku ,,,Thayatal“ na rakouské straně hranice.

nove-mlyny-0071

Dyje velkým obloukem protéká Mikulovskou vrchovinu s Pavlovskými a Dunajovickými vrchy a plní přehradní nádrže Nové Mlýny. Dyje končí svůj tok nádherným soutokem s řekou Moravou pod Lanžhotem, nacházejícím se na česko-rakousko-slovenském trojmezí, kousek pod Břeclaví v ,,Dyjském trojúhelníku“.

Typy na výlet

At´ už jste se vydali na plavbu lodí, nebo jste se vyrazili vykoupat, do tohoto kraje nemůžete zavítat, aniž byste ochutnali zdejší víno. Navštivte malebnou vesničku Dolní Dunajovice a zdejší památky.  Najdete zde Faru, Kostel svatého Jiljí, zdejší Pranýř, Boží muka, Socha svatého Marka, Sousoší svatého Cyrila a Metoděje, Sochy svatého Floriána a svatého Jana Nepomuckého. Krásné jsou i řady krásných a tradičních vinných sklípků.

full_c49a87_img_39181

Zde leží původ pěstování vína v tomto kraji. Chcete-li se dozvědět víc o tom jak se vyrábí víno, o jeho odrůdách, chuti i vůni a chcete-li jej ochutnat

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient