Netradiční sporty: Snowkiting

Co se asi skrývá pod anglickou složeninou? Zdatnějším angličtinářům možná napoví druhý název tohoto spotru, kiteskiing. Znamená to jízda za drakem. První název říká, že je to na sněhu. Ano, i tyto dvě věci jdou dát dohromady. U nás je drak symbolem podzimu, kdy vítr fouká silněji a proto dobře létá. V tomto sportu jde však i o to, na čem se jezdí. Ke snowkitingu patří lyže nebo snowboard. To už dává smysl. A tak se zde spojují pro nás symboly podzimu a zimy v krásný a docela nenáročný sport.

I když to není úplně tradiční sport, i u nás už má šest odvětví.

Freeriding Jízda na lyžích po volné planině pokryté sněhem. V zemích s rozlehlejšími sněhovými pláněmi je používán i jako přepravní prostředek, protože když dostatečně fouká, je drak schopný utáhnout člověka i do kopce.

Freestyle Zde už je to poněkud náročnější, protože v této disciplíně jste sice tanení drakem, ale za jízdy ještě provádíte různé skoky a triky.

Wakestyle Ještě náročnější odvětví podobné freestylu. Rozdíl je v tom, že zde se v tricích ještě přehmatává a různě otáčí hrazda, na které držíte draka. Chce to hodně zkušeností často vydobytých pády.

Jibbing Zase sport podobný těm předešlým, jen s tím, že jsou ke skokům používány překážky jako třeba bedny, od kterých se odráží.

Vysokohozský freeriding Mezi freeridingem obyčejným a vysokohorským je jen jeden velký rozdíl. Ten vysokohorský se totiž provozuje v horách, často až v hřebenech vyšších než 1500m. Těžké je předvídat složení terénu a poryvy větru.

Polety z kopce Tento strach nahánějící název má své opodstatnění. Je to nejnáročnější a hlavně nejnebezbečnější druh snowkitingu. Je potřeba obrovských zkučeností a i tak se do toho moc lidí nedá.

Jak jste již jistě pochopili, k vybavení patří lyže nebo snowboard a speciální drak. Myslí se také na ochranu zdraví a proto k výbavě potří i přilba.

A na konec krátké video pro lepší představu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient