Netradiční sporty: Synchronizované plavání

Tento možná trochu nezvyklý název označuje to, co většina z nás zná. Je to umělecké plavání nebo také závody akvabel. Teď už mnozí vědí, o čem je řeč. A pro ještě lepší povědomí o tomto zajímavém sportu Vám přináším tento článek.

Co to je? Je to spojení plavání a tance do jednoho sportu. Původně se nazýval vodní balet, který vznikl v Kanadě ve 20. letech 20. století.

V tomto sportu jsou soutěže až na úrovni olympiády, ale i mistrovství evropy a světa. Jednotlivé soutěže jsou rozděleny na kategorie podle věku ale také podle počtu plavců. Může závodit jeden člověk, dvojice, nebo družstvo většinou po osmi členech.

Závodnice nebo družstvo musí předvést nějaké povinné prvky v sestavě a poté i dobrovolné prvky ve volné sestavě, která má hudební doprovod. Výkony jsou bodově hodnoceny podle toho, jak kvalitně byly provedeny. U skupin se navíc popisuje celkový dojem vytvářených obrazců. Rozhoduje také choreografie a hlavně originalita jednotlivých sestav. Figury, které závodnice předvádějí, jsou přesně popsány v pravidlech, není tedy možné nějak “šidit” jejich provedení.

Závodit můžou od roku 2015 ženy i muži, do té doby to byly jen ženy. Omezena je i účast na olympiádě a to věkem. Pokud není plavkyni alespoň patnáct let, nemůže na olympiádu.

V současné době nás, tedy Českou republiku, v tomto sportu reprezentují Soňa Bernardová a Alžběta Dufková. Na LOH v roce 2016 se umístily na 16. místě se svou párovou sestavou.
A na konec video ukázka

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient