ŠKOLA: vývoj předmětů nemá konce

Řekněme si to otevřeně. Neznám snad nikoho, kdo by nenadával na školu. “Je toho moc…” “To se nedá naučit!” “Učitelka je blbá!” ” Českej školskej systém je kravina!”  To není nic neobvyklého. Ale koukněte se někdy, co se učí vaše děti, vaše vnoučata! Kolikrát jste si už řekli: “Za nás se psal sirup s tvrdým Y a neříkali jsme vyjmenovaná slova ale vyňatá” “Takový předmět jsme my vůbec neměli!” “Co vás to v té škole učí, proboha!”

Všechno kolem nás se vyvíjí a nejinak tomu je i s látkou, kterou je potřeba probrat, naučit a zapomenout, protože 90% z toho, co nám ve škole řeknou, stejně vypustíme po prověřovacím testu. Ale vezměme si takovou věc, jako je čeština. Jeden z prvních předmětů, na které ve škole narazíte. Jelikož je to jazyk, neustále se vyvíjí a obměňuje. Co platí letos, příští rok už může být docela jinak. A co ti chudáci, které to zastihne v průběhu studia? Mají se přeučovat něco, co se sotva naučili? Jistě, musí, prostě je to smůla. Ale nemusí to být jenom čeština, žádný živý jazyk nestagnuje.

Samozřejmě největším kamenem úrazu je dějepis. Když si uvědomíte, že dnešní děti se učí jako dějiny to, co zažili vaši rodiče nebo dokonce vy! A vezmeme-li v potaz, že dějepisná látka začíná pravěkem a čas stále běží nemilosrdně dál… Jak se tento problém bude řešit? Něco se vyškrtne, nebo se dějiny nebudou vykládat tak podrobně?

A to jsou tu ještě předměty, které se přejmenovávají (např. z občanské výchovy, ještě dříve nauky, jsou základy společenských věd), nebo které nově vznikají, jako třeba výchova ke zdraví, environmentální výchova, sexuální výchova atp. S vývojem techniky samozřejmě přišla informatika.

Školství má na žáky, potažmo studenty, čím dál větší nároky, ale tím jeho vývoj v této zemi končí. Za posledních sto let se v něm nezměnilo snad vůbec nic. CO bude dál? Budou naše děti ve škole přespávat, aby probraly všechno, co mají? No, nechme se tedy překvapit, jak to bude dál. Pokud vás tato situace ale trápí, rozhodně nejezděte do Finska, protože už byste se domů nechtěli vrátit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *