Jak vybrat vhodný žebřík pro zahrádkáře?

Žebřík vám bude na zahradě sloužit dlouhá léta, nepodceňujte proto jeho výběr. Bezpečnost, funkčnost a pohodlí jsou na prvním místě. Jak dlouhý žebřík potřebujete a jaká by měl splňovat kritéria? Který je pro vaše účely nejvhodnější? Není to tak jednoduché, jak se zdá.

Základní parametry žebříkuemj-020s3-8m-1

Ujasněte si nejprve délku žebříku. V jaké výšce budete pracovat? Budete s žebříkem česat ovoce a stříhat větve nebo jej budete využívat i při práci na domě? Za delší a univerzálnější typy si většinou připlatíte. Při výběru se zaměřte ne na celkovou, ale opěrnou výšku, která určuje skutečnou maximální pracovní výšku. Věnujte také pozornost vzdálenosti jednotlivých příček, která by měla být větší než 25 cm, a rozměrům příček, pokud vám záleží na pohodlí. Čím širší budou, tím lepší pro vás. Důležitý je i materiál, z něhož je žebřík vyrobený. Ovlivňuje to jeho bezpečnost, váhu, životnost. Na dřevo se na zahradě příliš nespoléhejte, je těžké a snadno podléhá vlhkosti. Velmi oblíbené jsou dnes hliníkové žebříky, které mohou mít mnoho funkcí, jsou stabilní, odolné a vzhledem k nízké hmotnosti se s nimi lehce manipuluje. Nosnost žebříku na jednu příčku u hliníkových konstrukcí je 150 kg. Z hliníku se vyrábějí klasické štafle nebo teleskopické žebříky.

Co umí zahradní žebřík?

Žebřík určený pro práci na zahradě by měl mít nastavitelnou výšku, nejlépe s možností vysunutí po jednotlivých stupních. Ať už si vyberete hliníkové štafle nebo teleskopický hliníkový žebřík, výrobek by měl být vždy opatřen odolnými pojistkami pro zajištění jednotlivých dílů a stupňů. Teleskopický žebřík by měl mít také pojistku proti samovolnému vysunutí. Důležitá je také úložnost žebříku. Vysoké třídílné štafle mohou být skvělým pomocníkem, ale pokud je nemáte kam složit, budete mít problém, nejsou příliš skladné a na rychlý převoz můžete rovnou zapomenout. S teleskopickým žebříkem naopak ušetříte prostor, většinou se dají složit až po spodní příčku, jejich výška pak činí necelý metr. Můžete jej uložit do skříně s nářadím, snadno i do kufru auta. Nemusíte mít žebříků několik, stačí jeden pořádný.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient