Vystačíte si s univerzálními pneumatikami?

Čas přezouvání pneumatik se pomalu blíží. Na českých silnicích máte povinnost používat zimní pneumatiky od 1. listopadu, pokud to počasí vyžaduje. Pro letošní rok to vzhledem k momentálním venkovním teplotám na bodu mrazu vypadá, že je vyžadovat bude. Máte tedy nejvyšší čas objednat se do autoservisu, abyste to včas stihli.
Nebaví vás tohle neustálé řešení přezouvání? Pak už jste nejspíš přemýšleli nad variantou univerzálních pneumatik, které se dají používat celoročně. Ale skutečně jsou tak univerzální?

Je to celoroční kompromisauto-92129_960_720

Na začátek je důležité si uvědomit, že většina řidičů používá dvoje sady pneumatik. Kdyby byly celosezónní pneumatiky tak skvělé, už by asi byly rozšířenější, nemyslíte? Nejsou dokonalé, naopak vás nutí k ústupkům. Nemohou plně vyhovovat v létě ani v zimě, jsou spíš kompromisem použitelným tehdy, pokud vyjíždíte z garáže jen občasně.

Výmysl z Ameriky

Celé by se to dalo shrnout velice jednoduše. Univerzální pneumatiky jsou úžasná věc, ale ne do našich podmínek. Své o tom vypovídá už používané označení. Na celosezónních pneumatikách můžete vidět značení M + S, což znamená mud and snow (bláto a sníh). Značení pochází z Ameriky, kde také tento druh pneumatik vymysleli. V některých částech USA jsou nejspíš dobře použitelné, avšak v ČR nikoliv. Rozdíly mezi počasím v létě a v zimě jsou u nás tak vysoké, že to prostě není možné. Nejde jezdit na stejných pneumatikách na ledovce a na suché silnici.

Jen pro sváteční řidiče

V určitých případech se to dá. Kdyby byla zrovna mírná zima bez ledovky a sněhu, žádné nebezpečí nehrozí. Ale kdo to může dopředu vědět? I sváteční řidiči vyjíždějící z garáže jednou za měsíc by možná zimu na univerzálních pneumatikách přežili. Všichni ostatní by neměli hazardovat se svým zdravím a raději by si měli pořídit zvlášť letní a zimní pneu. Jestli ty zimní ještě nemáte, poohlédněte se například na BestDrive.cz. A neodkládejte to!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *