Jak bojovat s přepracovaností?

Přerůstají vám v práci povinnosti? Nestíháte své povinnosti stíhat tak, jak byste je stíhat měli? Nosíte si poté práci domů a trávíte večery nad účetní závěrkou nebo přípravou pracovní prezentace? Je čas najít způsob, jak bojovat s prokrastinací a dělat věci efektivně a úplně nejlépe je stihnout v pracovní době. Zvolněte proto tempo a vyzkoušejte alespoň pár aktivit, která vám usnadní cestu k tomu, pracovat efektivně a kvalitně.

Buďte více kreativní!

Vaše tvůrčí představivost vám umožní, hledět na věci úplně jiným pohledem. Když jsme byli děti, kreativita nám nebyla cizí. Ovšem dnes nemají zaměstnavatelé moc zájem o kreativní zaměstnance. Nýbrž o ty, kteří striktně dodržují směrnice a pracují na více jak 110%. Tím pádem zapomínáme na to, používat svoji opačnou hemisféru mozku a být tak více efektivní a především kreativní. Možná se vám podaří nalézt odpovědi na nejrůznější otázky, které si denně pokládáte. Pracovní úkoly vám půjdou lépe od ruky a vy se budete cítit spokojeněji. Jak na to? Stačí, kdy alespoň jednou v týdnu, uděláte něco jinak, než jste zvyklí. Vstaňte z postele a jděte jinou cestou do kuchyně, kde si místo ranní kávy uděláte pro změnu zelený čaj. Dejte si oběd v jiné restauraci, než v té, do které jste chodili každý den. Uvidíte, jak rychle se vaše myšlenkové pochody začnou měnit. Odlišíte tak klasický pracovní den a nebudete se cítit přepracovaně a unaveně.

Hýbejte se!

Nejenže pohyb na čerstvém vzduchu, působí jako prevence před vznikem Alzheimerovy choroby, ale také prokrví váš mozek a odprostí vás od šedých myšlenek, týkajících se pracovních povinností. Načerpáte tak novou energii a budete se cítit jako znovuzrození. Jakákoliv fyzická aktivita, uvolňuje hormony štěstí, tedy endorfiny, ty mají na svědomí vaši dobrou náladu. Vaše mozková činnost se po takovéto aktivitě bude cítit jako znovuzrozená. Pokud si v nabitém diáři nenajdete volný den, pro aktivní pohyb, zkuste například krátkou procházku nebo zdolat cestu do práce pěšky.

Dejte sbohem prokrastinaci!

O prokrastinaci bylo napsáno již mnoho odborných knih, které radí jak s touto chorobou moderní doby zatočit. Prokrastinace je jedním slovem oddalování povinností na pozdější dobu. Toto oddalování mají na svědomí zejména moderní technologie, které zahltily svět sociálními sítěmi. Tudíž často bezmyšlenkovitě brouzdáme po internetu, čteme si horoskopy nebo sjíždíme právě již zmiňované sociální sítě. Místo toho, bychom po tuto dobu mohli dělat něco smysluplnějšího. Oddalovat ovšem vaše pracovní povinností na dobu neurčitou a místo toho si vesele psát statusy na síti se mnohdy nevyplácí. Pracovní povinnosti se vám poté vrší raketovou rychlostí a vy začnete propadat panice a stresu, že nic nestíháte. Zkuste se na chvíli odprostit od vaší oblíbené sociální sítě či serveru a začněte se věnovat práci hned. Poté vám zůstane dostatek času na aktivity, které jste doposud nestíhali.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient