Mějte své peníze pod kontrolou!

Dnešní moderní svět nám nabízí velké množství lákadel, které mají neblahý dopad na naši peněženku. Mnohdy si ani dostatečně dobře neuvědomujeme, za co své těžce vydělané peníze vlastně utrácíme. Moderním trendem dnešních lidí je totiž trávit svůj volný čas v obchodních domech a supermarketech. O víkendu potkáte mnohem více lidí v obchodě než například v parku. Poté si většina z nás začne stěžovat na to, že jim často z výplaty nezbývají peníze do té další. Je proto potřeba mít své peníze pod kontrolou, naučit se spořit a nepořizovat si drahé zbytečnosti.

Finanční gramotnost

Finanční gramotnost je v současném světě velmi důležitá. Velké množství institucí totiž cílí své produkty především na skupiny lidí, kteří finanční gramotností příliš neoplývají. Výhodné půjčky, v jejichž reklamních kampaních se na vás culí známé osobnosti, mají za úkol vydělávat především na lidech, kteří si naivně myslí, že pokud si půjčí na novou televizi a ledničku, bude jejich život šťastnější. Nemyslí už přitom na následné splácení svých úvěrů a dostávají se tak do finančních problémů, ze kterých často není úniku. Finanční gramotnost se stává i výukovým předmětem v různých školách, kde studenty učitelé připravují na různé situace a učí je obezřetnosti, týkající se financí. Je důležité lidi informovat o tom, jaké problémy je mohou postihnout v případě, kdy ztratí kontrolu nad svými penězi.

Jak zacházet s penězi?

Prvním pravidlem, kterého byste se měli držet, je mít přehled o svých financích. Vědět přesně kolik vám zbylo z výplaty a za co jste utratili své peníze. Existuje i řada aplikací, které budou hlídat vaše příjmy a výdaje. Přehledné grafy vám tak lépe otevřou oči, za co jste daný měsíc utratili své peníze. Dále je také velmi důležité umět plánovat. Pokud uvažujete o tom, že si vezmete hypotéku nebo leasing, důkladně si projděte nabídky jednotlivých institucí a neunáhlete se v rozhodování. Většina společností láká své potencionální klienty zejména na nízký úrok a splátky. Ne vždy jsou ovšem tyto informace pravdivé. Dále byste si také měli založit nejméně dva účty. Nejlepší variantou je mít jak termínovaný účet, tak spořící na který vám každý měsíc může odcházet část vašich příjmů. Můžete tak pohodlně ušetřit například na nové auto či sedací soupravu. V současné době, kdy je svět obklopen bezkontaktními platebními kartami, je velmi těžké si udržet přehled o svých financích. Zejména ženy, mají často problém se zbytečným utrácením. Káva s sebou, sendvič z automatu a podobné zbytečné útraty, zná snad každá žena. Popřemýšlejte nad tím, kolik peněz by vás stálo, udělat si sendvič i kávu doma. V každém případě je ale nutné si uvědomit, co si můžu dovolit a co ne. Pokud si tento fakt uvědomíte a začnete se svými prostředky zacházet s rozmyslem, dříve nebo později si budete moci dopřát to, o čem se vám v současné době pouze sní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *