Nomofobie představuje závislot na mobilním telefonu

Už jste se někdy setkaly s výrazem nomofobie? Pokud ne, je na čase si tento termín více přiblížit. Nomofobie je totiž moderní závislost, která vzniká na mobilních telefonech. V současné době nomofobií trpí stále větší množství lidí. Projevuje se přílišným sledováním mobilního telefonu, pocitem vzrušení z každé nové zprávy a nutností na každou novinku ve vašem mobilním telefonu včasně reagovat. Tato závislost postihuje stále mladší věkovou skupinu. Často se v současné době setkáváme s těmi, kteří zírají bezmyšlenkovitě do svého mobilu a neustále něco píší nebo čtou. Tito lidé mají většinou již začínající závislost, která poté brání jejich normálnímu stylu života.

Čím se nomofobie charakterizuje?

Nomofobii můžeme charakterizovat mnoha způsoby. Jedním z nich je například to, že musíme neustále kontrolovat nové zprávy na našem mobilu a ihned na ně reagovat. S každou novou zprávou přichází pocit vzrušení, které pociťuje například alkoholik, který si dá panáka či gambler při vhození mince do hracího automatu. Odkládáme důležité věci na později a místo toho brouzdáme po internetu a sociálních sítích. Přes den nedáme takřka svůj telefon z ruky a v noci si ho pohodlně ukládáme na noční stolek, abychom ho měli, co možná nejblíže v případě nutnosti. Člověk, který trpí touto závislostí, také velmi často nenavštěvuje místa, kde není signál a nikdy v jeho kabelce či tašce nechybí mobilní nabíječka. Děsí ho totiž představa toho, že by se mu mobil mohl z ničeho nic vybít. Typickým příznakem nomofobie je především nervozita, kterou člověk pociťuje v případě, kdy u sebe z nějakého důvodu nemá mobilní telefon. Tento panický strach v lidech vyvolala nová a velmi zrychlená doba, které vládnou sociální sítě a chytré aplikace v mobilních telefonech.

U koho nomofobie vzniká?

Nomofobie se může vyskytnout jak v útlém dětství, tak i v dospělosti. Nomofobii nepropadají pouze dospívající a děti. Stále více starších lidí se také stává závislých na svém mobilním telefonu. Nomofobie je i když se to nezdá, velmi nebezpečnou fobií. Ničí naší psychiku a také vztahy. Především se jedná o to, že pokud touto chorobou trpíme, často například zanedbáváme své povinnosti. To znamená, že v práci nestihneme splnit všechny naplánované úkoly a propadáme stresu. Místo toho, raději sledujeme nové zprávy na internetu a píšeme si se svými virtuálními přáteli o naprosto běžných věcech. Pokud poté přijdete na návštěvu ke svým blízkým a nedáte mobilní telefon z ruky, není to moc dobré. Omezíte tak kontakty nejen se svými nejbližšími, ale také se svými přáteli. Místo toho, abyste se poté na párty bavili s přáteli, si raději píšete zprávy či chatujete na síti. Pokud nomofobii propadnete, nebo jste jí již propadli, je třeba s ní začít urychleně bojovat, stejně tak jako s každou jinou závislostí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient